Šup sem, šup tam alebo ako sa vyznať v Budapešti

Začiatkom júla sme cestovali do Budapešti. Cieľom bolo zaviesť dieťa na letisko, ale aj sa troška poobhliadnuť po maďarskej metropole. Sprevádzala nás aj druhá dcéra a zať, ktorý ešte v Budapešti nebol, tak sme mu ju chceli troška poukazovať. Ale iba tak zľahka, aby sme sa príliš neunavili a stihli doraziť na letisko načas. Lenže ako sa takto rýchlo zvŕtať vo veľkom cudzom meste?
Na rad prišli skvelí kamaráti a ich dobré rady. Najskôr sme zistili, že najlepšie a najkratšie je cestovať do Budapešti zo Žiliny cez Banskú Bystricu, Zvolen a Šahy. Tesne pred Budapešťou sa napojíte na maďarskú diaľnicu a za 4-5 hodín ste tam. Maďari nemajú klasickú diaľničnú nálepku, zaplatíte akúsi daň a oni si dajú vaše auto do systému. To sa dá urobiť na hociktorej pumpe a za najmenší poplatok je na 10 dní. Stojí okolo 8 eur. No čo už.


Potom nám náš milý Csaba poradil skvelé miesto na parkovanie. Na ulici s názvom Állatkerti körút je park, kde sa dá stáť GRATIS! Pre Slováka raj! V blízkosti je termálne kúpalisko Széchenyi Fürdö a zoologická záhrada. Keď obídete budovu kúpaliska, nájdete dva vstupy do metra – jedno ide na jednu stranu, druhé na druhú. Zo stanice metra s rovnakým názvom ako kúpalisko – Széchenyi Fürdö – sa dostanete do centra a na prestupnú stanicu Deák Férenc tér, odkiaľ je spojenie na iné trasy.
Chlapík na informáciách v metre však nevedel ani slovko po anglicky. Tak čo včul? Potrebovali sme si kúpiť lístok, prípadne nejakú permanentku, ale kde zistiť informácie? Na ulici, pri vstupe do metra stál automat na lístky s anglickými nápismi, ale keď sme si už začali zúfať, pribehla skupinka milých Belgičanov a všetko nám poradila. Boli v Budapešti už viac dní a mali skúsenosti. Skupinový lístok (pre 2-5 ľudí) na 24 hodín stál 3300 forintov (čo je asi 9 eur). Jednotlivý lístok na jednu jazdu stál asi jedno euro. Nás bolo päť, takže skupinový lístok sa oplatil.
Neviem ako je možné, že na tak dôležitom mieste držia človeka bez znalosti cudzích jazykov, keď Budapešť bola plná cudzincov. Celé davy ázijských turistov, Američanov a Angličanov sa valili po uliciach, človek ledva počul maďarčinu. Možno metrom nechodili☹.


Budapeštianske metro je najstaršie v kontinentálnej Európe a druhé najstaršie na svete (po londýnskom metre). Jeho stanice sú veľmi zaujímavé a štýlové. A hneď pri prvej jazde sme chytili revízorku!
Najskôr sme sa vydali metrom na zástavku Bajcsy–Zsilinszky út (šialené slovo!) lebo náš šikovný a scestovaný španielsky zať zistil, že tam niekde by mala byť bazilika sv. Štefana. A veru bingo! Od zastávky metra to bolo, čo by kameňom dohodil. Námestie a okolie baziliky je veľmi pekné a je tu hlavne Starbucks! Takže sme si stihli ešte aj posedieť a osviežiť sa, užiť si atmosféry veľkého mesta v tieni slnečníka. Pri bazilike jazdili chalani na segwayoch a na konci námestia stál kovový rám, ktorý vás pokropil ľahkou vodnou spŕškou. Deň bol horúci, tak sa to hodilo.


Od sv. Štefana sme sa pešo presunuli k parlamentu a k Dunaju (cca 10 min. chôdze). Výhľad odtiaľ bol proste úžasný! Celý protiľahlý breh sme mali ako na dlani. Ukázali sme Josému hradný vŕšok, Rybársku baštu, chrám sv. Matyáša, sochu Slobody, aj reťazový most. Letom svetom všetky hlavné „sights“. A potom rýchlo nazad lebo čas pokročil. Spolu s posedením v Starbuckse sa dá takáto prechádzka spraviť ľahkým krokom za dve hodinky. Od parkoviska k parkovisku.
Od Állatkerti körút nám GPS ukázalo, že na letisko máme 22 kilometrov. Keďže sme chytili špičku, išli sme túto trasu asi hodinu. Samé semafory a furt červená! Ale prišli sme včas a terminál číslo 2 sme našli vďaka dobrému značeniu veľmi rýchlo. Parkovisko pre bežných zákazníkov je hneď pri termináli. Jednotlivé rady áut sú označené názvami miest (aby ste si pamätali, kde máte auto). My sme si vybrali Londýn. Pri vstupe na parkovisko si klasicky zoberiete lístoček, pomocou ktorého potom zaplatíte v parkovacom kiosku a otvoríte si závoru. Cena cca za hodinu státia bola okolo 8 eur. No čo už. A všade sa dalo platiť kartou.


Náš výlet sa nakoniec napriek obavám celkom vydaril a všetko sme zvládli bez problémov. Ak sa niekedy takto vydáte, hádam vám naše informáciu budú užitočné.

Aké máte skúsenosti s cestou na letisko v susedných štátoch? Napíšte nám ich do komentára.

fotografia: unsplash, flickr, picjumbo

Zdieľať
Eva Bechná

O autorovi Eva Bechná

Eva Bechna pochádza z Čiech, ale už 30 rokov býva v Žiline. Je mamou dvoch dospelých dcér a svokrou úžasného Španiela. Po rokoch intenzívneho materinstva si znova vychutnáva spoločný čas s najlepším priateľom, svojim manželom Ľubom. Rada pracuje s ľuďmi a zvlášť s deťmi v rámci svojho zamestnania pre Cirkev bratskú a OZ Stopy, ale aj mimo neho.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *