11 návykov skutočne šťastných ľudí (časť 1)

Keď premýšľame o šťastí, zvyčajne máme na mysli veci, ktoré nám prinášajú bezprostredné potešenie—vynikajúce jedlo, obľúbená kniha alebo oddych na pláži. Takéto potešenie nám prináša šťastie, ale iba dočasné. Nedávne štúdie ukázali, že skutočné šťastie alebo spokojnosť so životom fungujú trochu inak.

Martin Seligman, psychológ z Pennsylvánskej univerzity, rozdelil v jednej štúdii stovky ľudí do troch skupín na základe toho, ako dosahujú šťastie:

  • Príjemný život: Ľudia, ktorí sa snažia dosiahnuť Príjemný život, hľadajú šťastie v pôžitkoch. Vedia si vychutnávať prítomné okamihy a ich radosť je trvácna. Títo ľudia sú často označovaní ako tí, ktorí „hľadajú vzrušenie“.
  • Zaneprázdnený život: Ľudia v snahe o Zaneprázdnený život hľadajú šťastie pri práci na tom, čo ich baví. Ponoria sa do toho tak veľmi, že môžu pôsobiť chladne a neláskavo; no im sa zdá akoby sa čas vytratil, kým oni boli úplne ponorení do práce.
  • Zmysluplný život: Ľudia v snahe o Zmysluplný život používajú svoje silné stránky na to, aby pracovali na niečom v čo veria, že prispieva k vyššiemu dobru. A toto vyššie dobro je ich motiváciou.

Seligman zistil, že ľudia, ktorí dosiahli Príjemný život zažili len trocha šťastia, zatiaľ čo tým, ktorým išlo o Zmysluplný život a Zaneprázdnený život boli veľmi šťastní.

Aj keď Seligmanov výskum je len jedna štúdia, dokazuje, že to na čo zameriavame svoju energiu a pozornosť, má veľký vplyv na naše šťastie. Tí, ktorí dosiahli Zaneprázdnený a Zmysluplný život mali spoločné niečo veľmi dôležité—boli veľmi zanietení a svoje silné stránky využívali na to, aby sa zlepšovali a aby robili lepším aj svet okolo nich.

Šťastní ľudia sú naozaj veľmi cieľavedomí. Ak chcete kráčať v ich šľapajach, zakomponujte nasledujúce zvyky do vášho života.

Vytvorte si svoje šťastie, (neseďte a nečakajte naň).

Každú sekundu, ktorú premárnite čakaním na šťastie je sekundou, ktorú ste mohli použiť na jeho vytvorenie.

Najšťastnejší ľudia nie sú tí najúspešnejší, najbohatší alebo najkrajší; najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí robia niečo pre to, aby boli šťastní.

Ak si chcete vytvoriť svoje šťastie, musí to byť vašou prioritou. Tak veľmi sa snažíme, aby sme nesklamali iných ľudí, ale často to robíme na úkor vlastného šťastia.

Obklopte sa tými správnymi ľuďmi.

Šťastie je nákazlivé. Prítomnosť šťastných ľudí okolo vás buduje sebadôveru, podnecuje kreativitu a je to zábava. Trávenie času s negatívnymi ľuďmi má opačný efekt—chcú, aby sa ľudia pridali k ich sťažovaniu sa, aby oni mohli mať zo seba lepší pocit. Pozrite sa na to takto: Ak by pri vás niekto fajčil, sedeli by ste tam celé popoludnie a vdychovali by ste cigaretový dym?

Doprajte si dostatok spánku.

O toto sa snažím už niekoľko rokov a musím zdôrazniť, aký dôležitý je spánok na zlepšenie nálady, na sústredenie a sebaovládanie.

Keď spíte, váš mozog sa doslova dobíja, odstraňuje toxické proteíny, ktoré sa nahromadili počas dňa ako vedľajší produkt normálnej neurónovej aktivity.

A to zabezpečuje, že sa zobudíte čulý a jasne uvažujúci. Vaša energia, pozornosť a pamäť sa znižujú, ak nemáte dostatok kvalitného spánku. Spánková deprivácia tiež zvyšuje hladinu stresového hormónu, dokonca aj bez prítomnosti stresorov. Pre šťastných ľudí je spánok najdôležitejší, pretože sa vďaka nemu cítia úžasne a vedia, ako zle sa cítia, ak ho nemajú dostatok.

o ďalších návykoch šťastných ľudí sa dočítate v nasledujúcom blogu; prečítajte si nás zas vo nedeľu.


Preložené z anglického originálu: „11 Powerful Habits of Truly Happy People“ od autor Dr. Travis Bradberry. preložil od Denisa Sonntagová. fotografia: stocksnap.io, freestocks.org

 

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *