Slová vdychujúce do dievčatiek okolo teba život

Je drobučká. Dievčatko, ktoré sa v tomto svete učí, aká je jej rola. Komunikácia je pre ňu nová a ona prichádza na to, ako jej správanie ovplyvňuje tých, ktorí sú okolo nej. Ako ju slová, ktoré jej povieš začnú tvarovať?

Keď si oblečie nové šaty, lichotíš jej a hovoríš jej ako pekne vyzerá? Keď sa hrá a obuje si mamine topánky na opätkoch, vykríkneš aká je krásna? Keď začína prichádzať na to, aké je jej miesto v tomto veľkom desivom svete, naučí sa, že jej hodnota spočíva v jej kráse?

Alebo existuje aj spôsob, ako sa rozprávať s dievčatkom, ktorý sa nezameriava na jej výzor?

Lokalizácia kontroly

V psychológii existuje koncept lokalizácie kontroly. Ide o externú a internú lokalizáciu kontroly.

Človek s externou lokalizáciou kontroly verí, že veci sa mu stávajú. Okolnosti sú mimo jeho kontroly. Naopak, niekto s internou lokalizáciou kontroly verí, že svoje okolnosti ovplyvňuje. Napríklad, ak je niekto s externou lokalizáciou kontroly prepustený z práce, bude obviňovať ekonomiku a svojho hrozného šéfa. Prepustenie sa mu jednoducho stalo. Avšak, ak je prepustený niekto s internou lokalizáciou kontroly, bude sa nazdávať, že to bolo kvôli podanému výkonu v práci. Prepustenie bolo v rámci jeho kontroly.

Mať internú lokalizáciu kontroly sa považuje za zdravšie, pretože ak je potrebná zmena vecí, máš pocit, že máš silu začať túto zmenu. Keď jednáme s malými deťmi, je dobré ich zmocniť na to, aby boli agentmi zmeny, a nie niekým, kto je v milosti „čohokoľvek, čo sa stane“.
Ak sa dieťaťu darí v škole, povedz skôr niečo také ako „veľmi tvrdo si sa pripravovala na test a ten úžasný výsledok si dosiahla, pretože si pracovala tak tvrdo“, než čosi ako „skvelá práca s tou jednotkou! Si taká bystrá.“ Byť „bystrým“ je niečo, o čom sa domnievame, že sa s tým narodíme alebo nie. Avšak, ak trávime čas usilovným štúdiom, je to niečo nad čím máme pocit kontroly.

Najvyššie hodnoty mladého dievčaťa

„Byť nádhernou“ je niečo mimo kontroly dieťaťa, takže ak dievčatku dávaš komplimenty ohľadom jej vzhľadu nepomáha jej to rozvíjať jej vnútornú silu. Taktiež to živí už aj tak intenzívny tlak, ktorý kladie spoločnosť na dievčatá, aby sa skrášľovali a vtlačili sa do určitého ideálu. Hnať sa za nemožným štandardom byť chudšou, vyššou, blonďavejšou, lepšie vyvinutejšou alebo inak „lepšou“ je lekcia, ktorá začína už v mladom veku. Nie je potrebné zväčšovať ten tlak už od skorého ranného veku.
Za čo jej môžeme skladať komplimenty namiesto toho?
-Láskavosť: Keď bola milá k súrodencovi alebo priateľovi.
-Statočnosť: Keď prekonala vlastný strach a pokúsila sa o niečo po prvýkrát.
-Za to, že je pracant: Keď v škole tvrdo študovala a domov priniesla dobrú známku.
-Tvorivosť: Keď strávila čas kreatívnym úsilím a vytvorila umenie, na ktoré je pyšná.
-Ochotu: Keď bola nápomocná, možno pri čistení hračiek zo svojej vlastnej iniciatívy.
-Za to, že je tímový hráč: Keď prihrala na ihrisku futbalovú loptu, stelesniac tak tímového hráča.
Vychovať ďalšiu generáciu tak, aby sa u nej prejavil ten najsebavedomejší a najkreatívnejší potenciál vyžaduje celú komunitu. Určite to nie je ľahké. Avšak, ak chceme pomôcť mladým dievčatám oslobodiť sa od tlaku, ktorý je spojený s ich vzhľadom, čo môžeme urobiť dnes, aby sme im dodali sebadôveru tak, aby sa o 10 alebo 20 rokov, nesnažili nájsť svoju hodnotu v tom, ako vyzerajú?

Aké povzbudzujúce slovo, ktoré si počula, keď si bola malá si pamätáš dodnes?


Preložené z anglického originálu: „Words that breathe life into the little girls around you,Talitha Baker“ od Darling Magazine preložil s povolením od Zuzana Nováková. Images via All That Is She

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Zase si dajme pozor na opačný extrém. Dievča potrebuje počuť že „je krásna“. Má to v génoch. Je tak stvorená. Ak dievča nikdy nepočuje (ideálne od svojho otca), že je krásna, niekde jej to bude v osobnosti (v sebavedomí) chýbať.
    Ale teraz nemám na mysli povzbudzovanie a zvyšovanie tlaku – aby so sebou niečo robila, aby sa zmestila do škatuliek, ktoré určujú, kto je krásny, kto len pekný a kto už štandardom nevyhovuje. Každá žena bola stvorená ako krásna. Bez ohľadu na fyzický výzor, už tým, že je Božie stvorenie a Božie dieťa – Božia PRINCEZNÁ – je krásna.

    Popritom pravdaže môžeme ukázať, že najlepšie jej krása vynikne, keď ukáže krásu svojho milujúceho srdiečka. Ale aj to radostné zatočenie sa v sukničke patrí do života malej princeznej. :)

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *