Lži, ktoré sa vám depresia snaží nahovoriť

Depresia postihuje približne 14.8 milióna dospelých Američanov alebo asi 6.7 percent populácie USA vo veku 18 a vyššie v danom roku.

Chcem sa s vami podeliť o niektoré klamstvá, ktoré sa mi depresia snažila nahovoriť. Depresia je komplexným zdravotným problémom. Je ako cibuľa, ktorá má množstvo vrstiev a každú z nich treba ošetrovať, vyživovať a starať sa o ňu. Tieto vrstvy môžu byť fyziologické, duchovné, emocionálne, vzťahové, hormonálne, ekologické, príležitostné alebo všetky dokopy. U mňa predstavovala depresia všetky tieto vrstvy, vytvárajúce smrteľnú búrku.

Depresia sa vás vždy snaží oklamať a ak s touto chorobou žijete vy alebo niekto, koho máte radi, je dôležité vedieť rozoznať klamstvá, ktoré na vás doliehajú. To vám pomôže prekonať túto zákernú chorobu.

Týmto piatim klamstvám som kvôli depresii uverila:

1. Svet by bol bezo mňa lepší.

Keď som sa cítila najhoršie, presne tomu som verila. Je ťažké si to predstaviť, ale skutočne som verila tomu, že mojej rodine a priateľom by bolo bezo mňa lepšie. Dnes však viem, že svet je oveľa krajší, keď som tu aj ja. Liečba, poradenstvo, podpora od najbližších a moja viera, to všetko mi pomohlo v boji s depresiou. Po čase som prišla na to, že moje miesto na tomto svete je nenahraditeľné.

2. Nemám depresiu – som len hrozný človek a zaslúžim si trpieť.

Obviňovanie sa, ktoré prichádza s depresiou je vysilujúce. Stanete sa najhoršou osobou na svete a uveríte tomu, že si už nezaslúžite nič dobré a krásne. Pravdou však je, že klinická depresia je choroba a ak prijmete fakt, že je to liečiteľný stav, budete o krok bližšie k víťazstvu.


Fotografia: Allie Jeffers

3. Na konci tunela nie je žiadne svetlo.

Počas mojej hospitalizácie mi moja mama a aj ostatní vždy opakovali: „Na konci tunela je svetlo.” Ja som však neverila, že existuje čo i len štipka nádeje. V skutočnosti však mali pravdu; od vtedy som prežila ešte mnoho slnečných dní.

4. Že som tak „pokazená“, že sa to nedá napraviť.

Depresia ma prinútila uveriť tomu, že mám chyby, ktoré sa nedajú napraviť, a že som stratený prípad. Nádej ma však presvedčila o opaku.

5. To, že mám depresiu je moja chyba.

Za každým, keď na mňa doľahla ťažká depresia, som z toho obviňovala len a len seba. Nemohla som proste prijať, že sa to dialo kvôli chemickej nerovnováhe, a že to bolo mimo moju kontrolu. Bolo pre mňa ťažké uveriť tomu, že to bol zmätok z dôvodu chemickej nerovnováhy alebo medicínska záležitosť, nad ktorou som nemala kontrolu.

Boj s duševnými chorobami je beh na dlhé trate. Na dosiahnutie víťazstva je potrebná vytrvalosť a trpezlivosť. A taktiež terapia a liečba. Kľúčom k zdraviu je zamerať sa na to, čo je dobré a pravdivé. Ak zistíte aké klamstvá vám depresia nahovára, nakoniec vám to pomôže znovu objaviť pravdu a získať väčšiu moc nad vašou depresiou.

Nezáleží na tom, koľko klamstiev sa vám depresia snaží nahovoriť, vždy sa sústreďte na pravdu a pamätajte si, že vždy je tu nádej.

Zápasili ste už niekedy s klinickou depresiou? Aké klamstvá vám depresia podsúvala?

Preložené z anglického originálu: „The lies my depression told me,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografia: Alex Ry

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *