Očakávanie Veľkej noci

Na čo si spomeniete, keď sa povie Veľká noc? Ja si vždy spomeniem na pastelové farby a na to, ako som netrpezlivo čakala v kuchyni, kým sa uvaria vajíčka, oblečená do najkrajších nedeľných šiat. Mala som veľké očakávania a nemohla som sa dočkať, kedy ich budem môcť namaľovať. Ozdobené vajíčka potom rodičia schovali na záhrade za domom a s nadšením sledovali svoje deti pri hľadaní. Radosť z košíka plného čokoládových zajačikov sa však prelínala s pocitom nepokoja.
Čím sme starší, zaujímame sa menej o maľované vajíčka, ale rastie v nás túžba objavovať nové veci. Hľadanie a očakávanie pekných vecí je stále našou súčasťou. Túžime po dobrých veciach.

Tak ako jar, aj obdobie Veľkej noci symbolizuje znovuzrodenie a nádej; všetko okolo sa mení, nič nie je také, aké bývalo, je to lepšie, krajšie a plné života. Veľká noc je prepojená so starými, ešte predkresťanskými tradíciami a bola ovplyvňovaná pohanskými zvykmi. Napríklad vajíčko, ktoré je najčastejším veľkonočným motívom, je symbolom nového života a znovuzrodenia. Témy obnovy a znovuzrodenia nachádzame už v staroveku. Maľovanie vajíčok bolo súčasťou osláv na privítanie jari v krajinách ako Egypt, Perzia či staroveký Rím.

Veľká noc je najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka. Každý rok sa Veľká noc slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti (keď začína jar). Na Veľkonočnú nedeľu si kresťania pripomínajú zmŕtvychvstanie Pána Ježiša, tri dni po Jeho ukrižovaní – ako sa o tom píše v Novej zmluve. Veria, že svojou smrťou vzal na seba všetky previnenia, hriechy a zlo celého ľudstva a vstal z mŕtvych na znak víťazstva nad smrťou a priniesol ľudstvu obnovu a nový život.

Na celom svete, blízko i ďaleko, je obdobie Veľkej noci odrazom prírody a nových začiatkov. S prvými nádychmi jarného vzduchu, vidíme zobúdzať sa k novému životu všetko okolo nás – stromy sa zazelenali a začali kvitnúť kvety.
Všetko okolo je svieže a my sme plní očakávania. Zima je preč a na obzore je niečo nové. Niečo, o čom sme v hĺbke duše presvedčení, že stojí za to oslavovať.

Veľká noc však nie je len o slávnostiach, jedle, farebných vajíčkach a rodinných stretnutiach – ale je najmä symbolom veľkej a dôležitej obete. Zabudnime na chvíľu na veľkonočného zajačika a sladkosti a pozrime sa na pravdu, ktorá presahuje všetky veky. A tou je, že často hľadáme a čakáme na niečo, čomu by sme venovali náš čas. Veľká noc potvrdzuje príchod niečoho, na čo sa oplatí čakať. Boh prináša svetlo do našich životov a mení veci, ktoré nás často ťažia. Tak sa skúsme takto na jar zamyslieť nad tým, na čo vo svojom živote čakáme a čo hľadáme. Zrodil sa nový život – stačí sa len rozhliadnuť okolo a žiť.


Preložené z anglického originálu: Looking for Easter“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *