Medvedí cesnak

Pamätám sa, že ako malá som ten zápach nenávidela. Bolo ním cítiť celé mesto. Neodtrhla som si z neho ani list, lebo som cesnak nikdy rada nemala. Ale človek sa časom mení a jeho chute s ním. Má aj dosť rozumu, aby využil, čo mu príroda ponúka. Návrat k tradičným plodinám, bylinkám a receptom ma momentálne veľmi baví.

Tak sa pozrime na ten medvedí cesnak. Používali ho už starí Slovania. Konzumujú ho aj lesné zvieratká, tak prečo pán tvorstva nie. Okrem toho, že má liečivé účinky, má skvelé chuťové vlastnosti.
Nie nadarmo je príroda múdrejšia, poradí si, a preto takto skoro na jar, nechá dorásť cesnak, aby sme sa všetci po dlhej zime poriadne posilnili a očistili. Medvedí cesnak je totiž detoxikačný, znižuje vysoký krvný tlak, pomáha v boji proti migréne a posilňuje imunitu. Pozor ale na to, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Všetko pekne zhrnuté o medveďom cesnaku nájdete tu: http://medvedicesnak.sk/.

Tu je pár mojich typov na využitie v kuchyni. Ja totiž žiadnu tinktúru piť nebudem.

Pesto z medvedieho cesnaku

Toto je veľmi jednoduchý recept, ktorý vám ozvláštni chuť cestovín, nátierky, náplne…
Potrebujete listy medvedieho cesnaku, listy špenátu, kvalitný olivový olej a soľ. V pomere 1:1 nasekajte listy, dajte do mixéra, prilejte olivový olej tak, aby vám vznikla tekutá zmes, mixujte na štruktúru pesta, dosoľte. Ja mám odložené v chladničke.

Quische z medvedím cesnakom


Tu platí univerzálny recept na slaný koláč, do náplne ktorého si okrem svojich obľubených vecí pridáte aj listy medvedieho cesnaku. Ja mám pomer múka a maslo 2:1 a pridávam jedno vajíčko. Predpečiem. Náplň si väčšinou tvorím v pomere 200 ml smotany a 150 ml bieleho jogurtu, 3 celé vajíčka a potom už, čo chcete. Syr rozhodne nevynechajte. Je to moja obľúbená forma obeda, ak viem, že nebudem mať čas si niečo zohrievať, alebo budem obedovať po ceste.

Rizoto s medvedím cesnakom a avokádom

Krémové rizoto môžete univerzálne dopĺňať čímkoľvek podľa sezóny. Základ je biele víno a dobrý vývar. Keď je ryža al dente, pridáte nasekaný medvedí cesnak, alebo rovno to pesto, odstavíte, primiešate maslo, parmezán a avokádo. Ak chcete oživiť chuť, pridajte napr. olivy alebo sušené paradajky.

Dobrú chuť a zdraviu zdar!


Som v prvom rade mama a som na to hrdá. Keď som na svojich dvoch dievčatách videla, ako rýchlo plynie čas a ako rýchlo ony rastú, držala som foťák v rukách neustále, aby som zachytila každú maličkosť ich detstva. Vďaka tomu som sa zlepšovala a zlepšovala a dnes je fotenie detí, ich rodičov a budúcich rodičov tým, čo ma baví. mummadehomeschool.blogspot.com

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *