Krajší priestor

Vždy som obdivovala ľudí, ktorí majú cit pre krásno, dokážu z obyčajného urobiť výnimočné a priestor okolo nás sa zrazu ich zásahom zmení a začne byť krajší. Vyspovedala som preto Maťa Mikletiča, zakladateľa dekoračnej dielne Krajší priestor, pod ruky ktorého vyšlo už veľa krásnych vecí najčastejšie vo vintage/urban štýle, ale aj v modernom prevedení a naozaj urobilo priestor okolo nás krajším.

Ako to celé vzniklo?
Prvotný impulz bolo vyhorenie z práce. To, čo som robil mi proste prestalo dávať zmysel. V tom čase moja manželka našla kupón na vintage workshop, kde sa učí servítková technika (lepenie servítky na drevo cez lepidlo) vo vintage štýle (drevené veci s ošúchanými hranami). Takže som išiel na ten workshop, kde som sa učil vyrábať takéto veci. Dodnes mám prvú škatuľku, ktorú som tam vyrobil. Zaujímavé bolo, že na tom workshope som bol jediný chlap, ale nielen vtedy, ale jediný chlap v histórii tohoto workshopu vôbec. Mňa vždy bavilo vyrábať veci, ale keď som tam išiel, tak vtedy som ešte vôbec nerozmýšľal o tom, že by som vyrábal takéto výrobky na predaj, chcel som len robiť niečo, čo ma baví a pre relax.

Kde berieš nápady, kto alebo čo ťa inšpiruje?
Najväčšia inšpirácia pre mňa je Pinterest (aplikácia, akási online nástenka, inšpiratívne miesto pre kreativitu), kde je veľa nápadov a aj návodov. Ľudia si pozrú moju FB stránku Krajší priestor, kde už sú nejaké hotové výrobky a prídu s približnou predstavu toho, čo sa im páči. Napríklad prídu, že potrebujú niečo na narodeniny.. Majú hmlistú predstavu, ktorú spolu naštylizujeme a dotiahneme do konkrétnejšej podoby. Často je to niečo, čo je ušité im na mieru a nedá sa predávať nikomu inému (svadobné fotky na dreve, fotky deti alebo špeciálne citáty), pretože je to veľmi osobný dar. Ja im potom posielam na schválenie jednotlivé kroky vo výrobnom procese.

O aké výrobky je najväčší záujem?
Najobľúbenejšie sú tabule s citátmi a fotky na dreve. Môj najoriginálnejší výrobok je box na šitie, krabica s patchworkovým vankúšikom na ihly a s oddeleniami na nite.

Čo používaš pri výrobe
Staré, ale aj nové škatule, dosky z plota, staré drevené žalúzie, staré drevené dosky, moridlá ktoré kombinujem s akrylovými farbami, frézu, stolovú pílu, všetko na obrábanie dreva. Používam aj keramické doplnky, na ktorých mám subdodávateľov.

Vzdelávaš sa nejak v nových výrobných technikách?
Gro som vymyslel náhodou, keď som skúšal, teraz som sa naučil robiť veľmi zaujímavú bielu patinu. Niečo som si našiel sám, napríklad výrobný proces, ktorým som začal vyrábať tabule, podobné servítkovej technike, ale mne sa podarilo vymyslieť niečo, čím si nahradím servítku, a dostanem na drevo to, čo ja chcem – nápisy, obrázky atď…

Kam najčastejšie putujú tvoje výrobky?
Väčšinou do môjho okolia. Pre známych a ich známych, veľa pre kolegov z práce. Najďalej sa dostal môj výrobok do Johannesburgu ako vianočný darček. Zatiaľ je to tak, že Krajší priestor ma neživí, je to skôr niečo, čím sa bavím a relaxujem a niečo si privyrobím.

Ako vznikol názov?
Napadali ma rôzne anglické názvy, ale potom som si povedal, že radšej chcem zostať pri slovenskom názve, aby to bol viac zmysel ako imidž, aby názov vystihoval to, čo robím. Chcem, aby moje produkty naozaj skrášľovali ten priestor okolo nás. Od mája 2015 som už vyrobil okolo 60 výrobkov.

Čo plánuješ do budúcna?
Plánujem začať predávať niektoré univerzálnejšie výrobky ako srdiečkovú tabuľu, vešiaky a poličky v starej tržnici v Bratislave, každú 3. sobotu v mesiaci. Tiež plánujem postupne rozšíriť sortiment a expandovať výrobky do obchodov so štýlovými vecami. Moje výrobky sú ručne vyrábané, pracujem s poctivým drevom a kvalitnými farbami, žiadna drevotrieska alebo plast. Veľa výrobkov, ktoré sú v štýlových obchodoch nie sú na dreve, ale nalepené na fólii a nezalakované. Po čase takéto výrobky vyblednú.
Svoje výrobky beriem trochu ako svoje deti, žiaden nie je úplne rovnaký a každý jeden by som si najradšej nechal pre seba.

Ak máte záujem o tieto krásne a veľmi originálne veci, kontaktujte Maťa Mikletiča na jeho facebookovej stránke, kde do vyhľadávača zadáte Krajší priestor, po zobrazení lajknite túto stránku a uvidíte výrobky, ktoré už boli vyrobené. Ja sama vlastním zopár kúskov z jeho dielne a teším sa z toho, ako ten priestor okolo mňa je vďaka nim krajší.

Zdieľať
Andrea Mikletičová

O autorovi Andrea Mikletičová

Andrea pracuje ako fyzioterapeutka a svoju prácu má veľmi rada. Okrem toho má rada ešte kopu ďalších vecí a ľudí. Patria sem hlavne traja neustále hladní chlapci, jeden skvelý manžel, veľký chlpatý štvornohý miláčik, najkrajšie západy slnka na svete na kopci za domom, jej dedinka na Morave a dobrá káva na terase. Rada cestuje, sníva a vždy má rozčítanú nejakú knižku.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

4 komentárov na “Krajší priestor

  1. Andrea

    Presne tak, o tom to je.

  2. Andrea Mikletičová

    Děkuji, nejhorší je začít, pak to už jde. Ale lepší je pokusit se o něco i když to nevyjde, než se o nic ani len nepokusit… a pak to litovat.

  3. Avatar

    Tahle oblast není můj šálek kávy, ale obdivuji každého, kdo se dá vlastní cestou s nejistým výsledkem. Mám však zkušenost, že kdo do toho „jde naplno“ má vždycky úspěch. Přeji úspěšný start i Vám.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *