Jarné upratovanie v duši

Jarné upratovanie nie je iba o utieraní prachu z políc, ale o vyriešení toho, čo sa pokazilo.

VNÚTORNÝ CHAOS môže mať rôzne vonkajšie prejavy: nezdravé stravovanie, nespavosť, závislosti, chronická nerozhodnosť alebo stagnácia. Pre mnohých z nás, chaos vzniká neporiadkom. Nezdravé stravovanie alebo nedostatok spánku môžu spôsobiť hromadenie toxínov v tele.

Práve v čase jarného upratovania sa zamerajme na všetok ten neporiadok – vonkajší aj vnútorný.

Spôsob, akým sa snažíme upratať neporiadok, o nás veľa prezrádza . Nie každému z nás sa darí udržiavať naše okolie úplne sterilné. Na druhej strane, väčšina z nás sa cíti „ako doma“, ak máme vo svojom živote aspoň trocha organizovaného chaosu. Či už je to skriňa plná drobností alebo účtenky v peňaženke, všetci máme ten svoj neporiadok, ktorý nám dáva pocit komfortu a pokoja.

U mňa osobne je to kabelka. Pravdepodobne nepotrebujem polovicu vecí, čo v nej nosím, ale dáva mi to pocit, že som vždy na všetko pripravená. Snažila som sa v nej urobiť poriadok už niekoľkokrát, ale postupne sa tam všetky tie veci znova ocitli. Asi som rada, keď v nej vidím všetko, čo by som mohla potrebovať.

Medzi neporiadkom a úplným chaosom je rozdiel. Keď sa pozrieme na neporiadok, naša myseľ presne vie, čo vidí. Zmätok je naopak varovným signálom pre niečo hlbšie, s čím sme sa ešte nevysporiadali.

Možno je to váš vzťah. Možno vaše zdravie. Váš byt je v troskách, všade je rozhádzaná bielizeň a stará pošta sa povaľuje na stole – možno sa bojíte začať žiť život, po akom ste vždy túžili. A tak ako pri očistnej kúre alebo detoxe, až keď sa začnete zbavovať škodlivých vecí vo vašom živote, zistíte, aký zlý vplyv na vás mali.

Jarné upratovanie nie je len o uprataní nášho neporiadku, ale najmä o snahe napraviť to, čo sa v našom živote pokazilo. Jarné upratovanie nezahŕňa len drhnutie podláh, ale aj očistu duše.

Tento rok som sa naučila veľa o tom, aký je rozdiel medzi zmätkom a neporiadkom: presťahovala som sa do podkrovia, v ktorom nie sú žiadne skrine. Namiesto nich mám dva veľké stojany na oblečenie, kde sú všetky šaty vystavené ako vo výklade. Carrie Bradshaw by bola zhrozená.

Keď som sa presťahovala do môjho „úkrytu“, stalo sa niečo zaujímavé:

Zbavila som sa vecí, ktoré mi neslúžili a našla som miesto pre tie, ktoré mi slúžia. Uvedomila som si, čo naozaj chcem mať vo svojom živote.

Ak mám byť úprimná, moja obrovská čierna kabelka je stále neuveriteľne ťažká. Ale pokiaľ ide o môj byt – keď sa v ňom ráno prebúdzam a na konci dňa prichádzam späť – nachádzajú sa v ňom len nevyhnutné veci, krásne usporiadané takým spôsobom, že presne sedia mojej osobnosti (predstavte si rôzne náhrdelníky visiace z políc ako zvonkohry). Teraz ma to ťahá tráviť viac času doma. Veľmi som si obľúbila ten priestor, pretože vyjadruje to, kým som.

Ak ste ako ja a máte vo svojej kabelke viac vecí ako Mary Poppinsová a máte zásuvku plnú drobností, suvenírov a listov, vôbec to neznamená, že ste neporiadna. Je to úplne normálne a ľudské. Nebojte sa mať v živote trocha organizovaného chaosu – takého, ktorý vám slúži a pripomína vám, kým ste.

A čo s vecami, ktoré vám pripomínajú, kým nie ste? Zbavte sa všetkého, čo už viac neodráža kým ste a nechajte si len to, čo vás reprezentuje. Vytvorte si svoj krásny neporiadok. Zbavte sa chaosu. Upracte si v duši.

Čo dnes môžete začať upratovať?

Preložené z anglického originálu: „Spring cleaning for the soul,“ Autorka článku: Katie Horwitch; Fotografia: Milena Mallory od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *