Čo znamená byť silnou ženou?

INTERVIEW S MAYIM BIALIKOVOU: SARAH DUBBELDAM A TERESA MILLER ARCHER
FOTOGRAFIA: FRANK TERRY


MAYIM BIALIKOVÚ MÔŽETE POZNAŤ Z NAJLEPŠIEHO AMERICKÉHO KOMEDIÁLNEHO SERIÁLU CBS „Teória veľkého tresku“, V KTOROM STVÁRNILA ÚLOHU AMY FARRAH FOWLEROVEJ. ZA TÚTO ROLU DOSTALA OCENENIE Emmy AWARD A BOLA NOMINOVANÁ NA CENU SAG AWARD. NA ZAČIATKU DEVÄŤDESIATYCH ROKOV SI ZAHRALA V HLAVNEJ ÚLOHE AKO BLOSSOM RUSSO V SITKOME NBC „Blossom“. V REÁLNOM ŽIVOTE JE VŠAK EŠTE ÚŽASNEJŠIA AKO JEJ HERECKÉ ÚSPECHY. NARODILA SA A VYRÁSTLA V KALIFORNSKOM SAN DIEGU, V ŽIDOVSKEJ AMERICKEJ RODINE DOKUMENTARISTOV A UČITEĽOV. SVOJU KARIÉRU ODŠTARTOVALA VO VEKU DVANÁSTICH ROKOV, KEĎ ÚČINKOVALA V DRÁME „Osudové pláže“ AKO MLADÁ BETTE MIDLER. MÁ DVOCH SYNOV A JE AUTORKOU DVOCH KNÍH – „Mayim’s Vegan Table“ a „Beyond the Sling“. JE HOVORKYŇOU PRE VIACERÉ ORGANIZÁCIE, PORADKYŇOU PRE DOJČIACE MATKY, ZAKLADATEĽKOU STRÁNKY GrokNation.com A DRŽITEĽKOU DOKTORÁTU Z UCLA V ODBORE NEUROVEDA. HOVORÍ SA, ŽE JEDEN ČLOVEK NEDOKÁŽE ROBIŤ VŠETKO. PO STRETNUTÍ S MAYIM BIALIKOVOU SI ZAČÍNAME MYSLIEŤ, ŽE TO TAK NIE JE. JE VEĽMI TALENTOVANÁ, MILÁ, INTELIGENTNÁ A ÚŽASNÁ.

SARAH DUBBELDAM: Kniha Wendy Shalitovej „A Return to Modesty“ bola jednou z mojich inšpirácií pri zakladaní Darling Magazínu. Môžete nám povedať niečo o Vašom vzťahu k tejto knihe a čím Vás najviac zaujala?
MAYIM BIALIK: Prvýkrát som sa dozvedela o Wendy Shalitovej, keď som si prečítala jej esej na tému mravnosť. Ako viete, mnoho ľudí má vopred vytvorenú predstavu o tom, ako sa židovské ženy obliekajú. Veľmi ma fascinuje, ako elegantne Wendy napísala svoju knihu, pretože sa všeobecne zaoberá tým, čo svojim oblečením odhaľujeme a prečo, a ako sa prezentujeme a prečo to tak robíme. Presne to zapadá do môjho chápania mravnosti, ktoré som získala cez učenie tradičného Judaizmu. Jej kniha však oslovila všetkých ľudí všeobecne.

SD: Na Vašej stránke Grok Nation ste napísali článok, v ktorom ste uviedli: “Ženy sú predávané do sexuálneho otroctva, nútené či povzbudzované vyzliekať sa na večierkoch bratstiev, znásilňované (niekedy zavraždené) – často potom, čo sa opili a nie sú spravodlivo ohodnotené za svoju prácu. Kým sa toto bude diať, nemôžem považovať pózovanie pred mužmi za prejav feminizmu, ktorý by bol hodný nasledovania.“ Povedzte mi viac o Vašom názore na spojitosť medzi treťou vlnou feminizmu a sexualizáciou žien, ktorá sa považuje za inšpirujúcu a sebavedomú.
MB: [Smiech] Hmm … Úprimne si myslím, že ženy čelia naozaj veľmi závažným problémom a niektoré z nich sú tak veľmi dôležité, že ovplyvnia životy žien na celom svete. Myslím si, že je tu snaha priveľmi zdôrazňovať to, ako feministky vyzerajú, s kým randia a s kým majú sex. Skutočnosťou je, že pravé feministické hnutie by sa malo snažiť oslobodiť všetkých ľudí, ktorí sú z akéhokoľvek dôvodu utláčaní. Či už sa jedná o rasu, postavenie, pohlavie alebo čokoľvek iné. A to je omnoho dôležitejšie ako rôzne iné témy, ktorým sa venuje väčšia pozornosť.
Ja osobne si myslím, že musíme zmeniť to, ako nás vnímajú muži a musíme naučiť ženy, ako sa chrániť pred nechcenou pozornosťou, nechcenými dotykmi, útokmi a pohľadmi.

SD: Niektorí ľudia považujú celebrity, ktoré zverejňujú svoje nahé fotografie za silné, odvážne a sebavedomé. Čo myslíte, kde vzniklo takéto vnímanie nahoty?
MB: Nuž, myslím si, že ide o to, akú pozornosť venujeme rôznym otázkam, ktoré sa týkajú žien. Musíme pripustiť, že sloboda znamená pre každého človeka niečo iné. Viac mätúce je však to, keď ženy zverejnia svoje fotky a potom sa čudujú, prečo ľudia hovoria o ich telách – to je pre mňa nepochopiteľné. Predstava, že si môžem chodiť na verejnosti polonahá a nikto ma nebude otravovať alebo sa na mňa pozerať a mať pripomienky, je veľmi komplikovaná. Hoci by to tak teoreticky mohlo byť, v skutočnosti sa to asi nikdy nestane.

SD: Presne. Zdá sa, že mravnosť alebo zdržanlivosť nie je v Hollywoode veľmi populárna alebo moderná. Keďže Vy ste zaujali svoj postoj k mravnosti, nepripadali ste si niekedy ako outsider?
MB: Vždy sa kvôli tomu cítim ako outsider. Iba v určitej spoločnosti sa tak necítim. Nedávno som premýšľala nad tým, ako sa v poslednej dobe stalo pre ženy trendom, chodiť s mužmi do striptízových klubov. Mnohé celebrity sa k tomu verejne vyjadrovali. Toto by mohlo spadať do tretej vlny feminizmu. [Smiech] Ale áno, toto sa naozaj deje. Nechcem tvrdiť, že ja viem, čo je správne a čo nie. Je možné, že striptérky alebo exotické tanečnice sa cítia ohromne sebavedome, ale dôležitejšie je to, ako ich vnímajú tí, ktorí sa na nich pozerajú a ako s nimi zaobchádzajú. Nie je to také jednoduché ako povedať: „Chodím s priateľom do striptízových klubov. Ja som pravá feministka.“ Viete, že to nie je také jednoduché.

SD: Ako by ste opísali silné, odvážne, sebavedomé a inšpirujúce ženy? Čo by skutočne naznačovalo zmenu postavenia žien v spoločnosti?
MB: Teším sa na generáciu dievčat a mladých žien, ktoré budú vedieť, že ich hodnota nie je založená na tom, ako vyzerajú a či sú atraktívne. Myslím, že chceme vychovať generáciu dievčat a mladých žien, ktoré budú hrdé na svoje postavy, výzor a budú sa o seba starať. Tiež si myslím, že musíme rozšíriť význam slova krása. Existujú etnické populácie, ktoré definujú ženskú krásu úplne inak, ako sme na to zvyknutí my. Súčasťou toho, čo by mohlo pomôcť rozšíriť našu predstavu o kráse je poznanie, že existujú ženy rôznych tvarov, veľkostí a farby pleti. Rovnako ako dievčatá, aj chlapcov ovplyvňuje to, čo vidia v časopisoch a v reklamách. Preto musíme zmeniť aj to, ako to vnímajú chlapci. Mám dvoch synov a je dôležité vychovávať chlapcov tak, aby pochopili, aké je miesto žien v spoločnosti a ako sa majú k ženám správať.

SD: Vždy ste boli veľmi priamočiara v tom, čomu veríte. Ako ste našli odvahu prezentovať svoj názor napriek kritike?
MB: Neviem, myslím si, že to záleží tak trochu aj od osobnosti. Nečítam veľa komentárov, pretože vždy sa nájde niekto, kto povie strašné, zlomyseľné veci. A to nie preto, že by nesúhlasili s mojimi názormi, ale skôr preto, že sa im nepáčim v televízii. Moja mama bola vždy otvorená a priamočiara a môj otec vždy bral do úvahy názor mojej mamy a mňa. Takže som vyrastala vo veľmi priaznivom prostredí. Moji rodičia naozaj prelomili medze východoeurópskych náboženských spôsobov, z ktorých pochádzali, ktoré nie sú až tak v súlade so slobodou prejavu žien.

SD: Čo by ste poradili ľuďom, ktorí sa snažia postaviť sa za svoje presvedčenie a čelia pri tom odmietnutiu?
MB: Ako znie ten citát? „Dobre vychované ženy len málokedy vstúpia do dejín.“ To je citát, ktorým sa riadim. O dobré veci sa oplatí bojovať a všetko v čo veríte, čo je skutočne dôležité, neprichádza ľahko. Tiež si myslím, že je dôležité pozrieť sa na veci aj z inej perspektívy.

SD: Na Vašom osobnom blogu, Grok Nation, sa venujete veľmi širokému spektru tém – rodičovstvu, náboženstvu, herectvu, jedlu a politike. Prečo ste si zvolili taký rôznorodý obsah a nezamerali ste sa len na jednu alebo dve témy?
MB: To je skvelá otázka. Mnoho ľudí má s týmto problém. Túto stránku som založila, pretože moja veľmi blízka priateľka verila, že je omnoho viac tém, o ktorých môžem písať. Predtým som písala pre židovskú stránku, ktorá sa zaoberala iba rodičovstvom. Ženy si môžu vybrať čím chcú byť alebo aké chcú byť a moja stránka to prezentuje. Tento projekt je pre mňa veľkou záľubou a dúfam, že jedného dňa sa stane priestorom, ktorý bude slúžiť pre vyššie dobro.

SD: Ako ste vyberali názov?
MB: Mnoho názvov, ktoré sme chceli, už použil niekto iný. Získanie autorského práva na názov je jeden šialený proces. Chceli sme, aby názov vystihoval to, ako píšem, čo píšem a prečo to píšem. Snažím sa pochopiť veci do hĺbky, či už ide o politiku, čistenie toalety alebo o to, čo robím ako herečka a prečo. A preto sa nám zdal najideálnejší pojem „grokking“ – pochopiť niečo.

SD: Našim sloganom v Darling Magazíne je: „umenie byť ženou“. Skúste dať našim čitateľkám tri rady v súvislosti s týmto sloganom.
MB: V jednoduchosti je krása. To by bola prvá rada. Druhou by bolo, aby ste vnímali veci okolo seba v kontexte celého sveta. Myslím tým to, aby ste neakceptovali niečo len preto, lebo sa to tak robí vo vašom meste, či dokonca vo vašej krajine. Tam vonku je oveľa väčší svet, kde sa ženy správajú odlišne a robia veci inak. Stačí sa len inšpirovať. [Smiech] A nakoniec, nebojte sa skúšať nové veci a snažte sa dosiahnuť všetko, po čom túžite. A tým nemyslím mať perfektný život. Myslím tým, že nie je na tom nič zlé, ak sa cítite silná a máte všetko pod kontrolou a zároveň chcete byť jemnou a ženskou. Nemusíte si vybrať len jedno z toho. Môžete byť oboje.

SD: Chceli by ste ešte niečo dodať?
MB: Bolo to veľmi zaujímavé a zároveň aj stresujúce, pretože aj keď som pevne presvedčená, že moje telo je v poriadku presne také aké je, v oblasti, v ktorej pracujem som považovaná za veľmi veľkú. Možno to vyznie smiešne, ale v skutočnosti je to veľmi nepríjemné vždy byť tou najväčšou ženou na rôznych akciách. A výber šiat na takéto udalosti tiež nie je najľahší pre ženy s veľkosťou šesť a viac. Je to náročné vždy vyzerať inak ako všetci ostatní na mojom pracovisku, a tým nemyslím len v našom seriáli, ale všeobecne v Hollywoode.

SD: A teraz na ľahšiu nôtu. Čo máte najradšej na tom, že ste súčasťou „Teórie veľkého tresku“?
MB: Hm… Hrám vedkyňu, ktorá je veľmi zvláštna a nikdy sa nedá predvídať čo povie. Takže je to veľmi zábavné. Každý týždeň je iný.


Preložené z anglického originálu: „Defining Empowerment: Mayim Bialik,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *