Vidiecky jablkový koláč

Máme šťastie, že žijeme trošku akoby na dedine, obklopení vysokými ihličnanmi, lesnými zvieratami a pokojom, aký sa nedá kúpiť za žiadne peniaze. V sobotu sa s nami sused podelil o nejaké krásne jablká zo svojej záhrady. Aj keď surové sú utešené, som nervózna skúsiť recept od kamarátky a kolegyne. Je to múdra žena: učiteľka, kuchárka, pekárka, matka, fotografka a venuje sa ručným remeslám. (Naozaj neviem ako to všetko stíha). Má stránku svojich úžasných výtvorov a dnes mi dala zvolenie, aby som sa s vami o tento jeden podelila. Dobrú chuť a prosím, prezrite si jej blog, je tam toho oveľa viac, čo si môžete užiť. Ďakujem Mirka!

 

dsc0718

Je krásny jesenný čas. Milujem toto obdobie, nie je ešte zima, ale ani veľmi horúco. Svet naokolo má nádherné farby a dozrieva všetko, čo milujem. Najviac sa asi teším na jabĺčka. Od svojho tatina som dostala domáce úplne bio jablká, ktoré rastú na stromoch, na ktorých sa v lete hojdajú naše baby. Ocino ich nestrieka, len poctivo kontroluje a čaká, či ich „tento rok niečo pobije“. A tento rok to naozaj prišlo. Kamenec… preto majú jabĺčka menšie vady. Nie sú to síce také krásavice ako v obchode, ale sú úplne čisté a s láskou vypestované.

A čo s nimi? Kadečo. Nápadov i chutí by bolo. Tentokrát padol žreb na jablkový koláč. Rýchly, jednoduchý a veľmi chutný.

Čo potrebujeme na cesto?

  • 170 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g masla
  • 1 lyžica domáceho vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 4 lyžice vlažnej vody

Čo potrebujeme na jabĺčka?

  • cca 800 g ošúpaných jabĺčok
  • šťava z polovice citróna
  • 30 g masla
  • 40 g brezového cukru
  • 10 g hnedého cukru (zlepší jablkám farbu, ale môžete ho vynechať)
  • škorica

A ako postupujeme?

Najprv si pripravíme cesto, pretože by malo oddychovať v chladničke aspoň 1 hodinku. V mixéri zmiešame všetko na pevné, ale hebké cesto. Ak je príliš tuhé, pridajte vodu, ak príliš riedke, pridajte múku. Terezke cesto pripomínalo plastelínu. Môžete ho vymiesiť aj rukou, ale to potom nie je ani jednoduché a ani rýchle. Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke oddychovať. Malo by aspoň stuhnúť, aby ste s nim mohli pracovať.

Kým cesto oddychuje, ošúpte si jabĺčka, nakrájajte ich ako chcete, ale ja osobne preferujem hrubšie mesiačiky. Vtedy naozaj cítite tú úžasnú intenzívnu chuť jabĺk. Premiešajte ich s citrónovou šťavou. Okrem toho, že vám jablká nezhnednú, pridá im to na chuti. Posypte a premiešajte s cukrom a doprajte jablkám trošku oddychu. 10 – 15 minút bude stačiť. Jablká pustia šťavu, ktorú ale nevylievajte. Budeme ju potrebovať. V rajničke si roztopte maslo a na ňom poduste podľa chuti jablká so škoricou spolu so šťavou, ktorú pustili. Ja to robím tak 10 min. Rúru si zapnite na 180°C.

Vyberte cesto z chladničky a prstami ho roztlačte do formy na koláč (flan). Tá moja má 20 cm priemer. S týmto vám pomôžu aj detičky, je totiž úplne jedno, akú techniku zvolia, čím svojskejšie to urobia, tým vidieckejší štýl koláč získa. Na cesto vysypte podusené jablká, dajte pozor, aby ste tam dali len malé množstvo šťavy, ktorú pustili. Zvyšok si odložte.

A pečiemeeeeee. Na ventilátore 40 min., ale po 30tich určite skontrolujte. Ak je šťava vydusená a jabĺčka nabrali zlatistú farbu, ste hotoví.

Ak vám zostala šťava z jabĺk, môžete si ju zahriať v malej rajničke, pridať do nej trošku smotany a nechať prejsť varom, resp. vyredukovať. Máte ku koláču aj „omáčku“.

Servírujeme posypané škoricou, poliate javorovým sirupom (alebo omáčkou). Hodí sa k nemu aj domáca šľahačka a ak si chcete pochutnať, dajte si k nemu kopček vanilkovej zmrzliny.

Dobrú chuť a krásnu teplú a farebnú jeseň želám!

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

2 komentárov na “Vidiecky jablkový koláč

  1. Avatar

    Keď som sa prvýkrát stretol s pani, ktorá je teraz moja matka-in-law, snažila sa ma dojem pečením, čo si myslel, že tradičné americký dezert. Väčšina Američanov pomaly priznať, že takmer všetci ich varenie tradície sú dovážané z Európy. V neposlednom rade niečo zahŕňajúce jablká, as, s výnimkou plané jablone, jablká nie sú domáci v Severnej Amerike.
    Výraz „ako Američan ako applia koláč“ je teda trochu dutý !!

  2. Avatar

    Ooooo, you are great. Your kind words almost moved me to tears.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *