Ako som zápasila s túžbou po materstve, kým som bola slobodná

featured-how-i-wrestled-through-my-desire-for-motherhood-while-single-darling-1

„Ospravedlňte ma, potrebujem ísť na toaletu,“ vstala som od stola a odišla som.

Zatvorila som dvere, pustila vodu a schúlila som sa do klbka ako dieťa. Po lícach mi začali potichu stekať slzy. Na tvári som pocítila chlad luxusných dlaždíc. Ozval sa môj prázdny žalúdok, nie však od hladu, ale kvôli silnej túžbe po naplnení novým životom.

Minulý týždeň som dostala kopačky. Znova. V snahe vyliečiť svoje zlomené srdce som našla lacnú letenku späť domov. Moje dve priateľky z detstva mi sľúbili, že ma budú držať v náručí, a že sobotný večer strávime spoločne, tak, ako kedysi.

Stretli sme sa v obrovskom nádhernom dome, do ktorého sa moja čerstvo vydatá priateľka práve nasťahovala. Keď sa jej manžel dozvedel že je tehotná, bol z toho taký nadšený, že okamžite našiel úžasný dom, do ktorého sa mohli nasťahovať a vychovávať v ňom deti. Ako sme sedeli za stolom, jediné, čo som si všímala, boli zaoblené brušká mojich kamarátok. Fialové lúče zapadajúceho slnka sa odrážali od luxusného bazénu. Po krátkych zdvorilostiach sa moje najlepšie kamarátky pustili s nadšením do hodinového rozhovoru o menách, kočíkoch a o tom, či by radšej chceli chlapčeka alebo dievčatko. „Byť tehotnou je skutočne úžasné“, povedali a začali vymenovávať všetky naše spoločné priateľky, ktoré sú tiež v očakávaní.   

Sedela som bez slova. Žiadne rastúce bruško, žiadne tehotenské oblečenie. Spomenula som si na predchádzajúci týždeň: sedela som uplakaná na gauči po tom, ako sa muž, ktorého som zbožňovala navždy vytratil z môjho života. Obe priateľky majú perfektný život pekní, ťažko pracujúci manželia, krásne nové domy presne taký život som si vysnívala ešte ako malé dievča. A ja som ani len netušila kde mám začať zbierať kúsky ďalšieho nenaplneného sna.

Sedela som bez slova. Žiadne rastúce bruško, žiadne tehotenské oblečenie. Spomenula som si na predchádzajúci týždeň: sedela som uplakaná na gauči po tom, ako sa muž, ktorého som zbožňovala navždy vytratil z môjho života.

Tridsať rokov nie je veľa, ale už ani najmenej. Je to ale dosť na to, aby ste už poznali nespočetné množstvo dôvodov, pre ktoré sú páry neplodné. Je to dosť na to, aby vám váš lekár s vážnosťou oznámil, že ak chcete mať deti, mali by ste sa začať pokúšať už teraz. A možno máte len takú skúsenosť, že každý koho ste ľúbili, vás opustil.

Čo urobíte, ak jediná vec, ktorú v živote naozaj chcete, je stať sa jedného dňa matkou? Je „falošná neplodnosť“ skutočným javom? Možno ste fyzicky schopná porodiť dieťa, ale čo ak nedokážete ani len nájsť bod, v ktorom začať?

how-i-wrestled-through-my-desire-for-motherhood-while-single-darling

O nádeji

Slovo nádej väčšinou používame vo vetách ako: „Dúfam, že na koncerte nebude pršať.“ Alebo: „Dúfam, že vyhrám v lotérii.“ Toto sú nepredvídateľné udalosti a my slovom „nádej“ označujeme našu túžbu, aby sa všetko udialo podľa našich predstáv. Ale čo ak mať nádej neznamená len nečinne čakať, ale je skôr prejavom istoty v to, čo príde? Nádej je viera v budúcnosť. Nemusíme vedieť ako presne sa naše sny naplnia. Ale rozhodnutie žiť s nádejou znamená dôverovať tomu, že osud vpísaný do našich sŕdc sa jedného dňa, nejakým spôsobom, naplní.

Ak hlboko vo svojom srdci túžite byť matkou, môžete sa ňou stať niekoľkými spôsobmi. Možno sa ňou stanete úplne tradičným spôsobom. A možno nie. Existujú rozličné cesty ako sa stať matkou, ale nakoniec vás aj tak všetky privedú k obetavej láske. Či sa už rozhodnete pre adopciu, pestúnsku starostlivosť alebo zvažujete tehotenstvo bez partnera alebo lekársky zásah. Spôsob nie je dôležitý. Na čom naozaj záleží je láska a jej odovzdávanie ďalším generáciám.  

Spôsob nie je dôležitý. Na čom naozaj záleží je láska a jej odovzdávanie ďalším generáciám.

Obdobia života

Ak prežívate smútok, ľudia okolo sa snažia povzbudiť vás rôznymi citátmi o živote. Hovorí sa: „Keď sa skončí zima, príde jar.“ Ale čo ak jar nie je obdobím, keď sa rodí nový život? Keď sa začnú objavovať zelené listy a vlčie maky začnú kvitnúť? Možno to F. Scott Fitzgerald vystihol najlepšie, keď povedal: „Život začína odznova, keď príde chladná, svieža jeseň.“ Moment, keď som spadla na tvrdú, chladnú zem a musela som začať odznova, bol možno práve tým dňom, kedy sa zrodil nový život.

Ak máte pocit, že sa váš život rozpadáva na milión kúskov, chcem aby ste vedeli, že takúto bolesť poznám. Viem ako bolí osamelosť, nesplnené sny, či bezdetnosť. Ak sa naše sny strácajú, môžeme mať pocit, že sa strácame aj my. Dnešok však nebude trvať navždy, skončí sa hneď ako zapadne slnko.

A zajtrajšok prinesie ďalší jesenný deň a s ním aj nové sny.

Preklad

pôvodným článkom “How I Wrestled Through My Desire For Motherhood While Single” od Talitha Baker, uverejneným v magazine Darling  fotografia: Esther Lee. Do slovenského jazyka s povolením preložila Denisa Sonntagová.  
  • 34

    Overall Score

  • Reader Rating: 267 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *