Pohybový aparát bol stvorený na pohyb

pohybt

Bolí vás chrbát?

Asi každý človek pozná prechodnú bolesť chrbta, ale čo ak chrbát bolí denne, obmedzuje nás pri každodennej činnosti a nedovolí nám robiť veci, ktoré máme radi. To už celkom významne znižuje kvalitu života. Keď už chrbát bolí, tak liečba môže byť dlhotrvajúca a komplikovaná. Omnoho lepšie je tomu predchádzať. A keď chceme niečomu predchádzať, musíme chápať ako problém vzniká.
Mechanizmus, ktorý spôsobil, že odjakživa existujúci, celkom banálny a okrajový problém, ktorý nadobudol takej obludnosti, spočíva v hrubom porušení všetkých pravidiel správneho používania.
Medzistavcové platničky v poslednej dobe praskajú ako bublinky od bublifuku. Je to preto, lebo náš pohybový aparát používame inak, než ako bol nadimenzovaný, neúmerne ho preťažujeme jednostrannou polohou alebo stále tým istým opakujúcim sa pohybom.

Treba si v prvom rade uvedomiť, že pohybový aparát bol stvorený na pohyb. Je na to perfektne nastavený. So všetkými svojimi kĺbmi, väzmi, elastickými svalmi, platničkami na odpruženie záťaže, ktoré majú hydrostatické vlastnosti. A preto najlepšie funguje v pohybe. Tak ako auto bolo nadimenzované na jazdenie. Skúste ho na pár mesiacov nechať stáť pred domom.

Pohybová aktivita sa za posledné roky radikálne zmenila, veľa vecí, za ktorými sme pred tým museli vyraziť po svojich, teraz dokážeme vybaviť z pohodlia v sede. A pri tom si málokto z nás uvedomuje, že sed je mechanicky najťažšia pozícia pre chrbticu. Tlak uprostred medzistavcovej platničky sa pri tejto polohe  zvýši o 80%. Priťahovače bedrového kĺbu sa skracujú a udržujú panvu vo veľmi nevýhodnej anteverznej pozícii. Brušné svalstvo je v tejto polohe vypnuté a následne sa oslabí. Hlboké brušné svaly patria k tzv. posturálnym svalom a sú súčasťou stabilizačného systému. Reflexne sa aktivujú napríklad aj tlakom na ploskú nohy. Ale v sede ten tlak nemáme.

 

Ak je vaša pracovná poloha sed, je nutné dodržovať zopár zásad:

  1. Nastavte si ergonomicky sedaciu plochu. Je to v podstate hra o centimetre, ktorá významné zníži záťaž na chrbticu, kĺby a svaly. Pozorne si preskúmajte obrázok a zariaďte sa podľa neho ploské nohy majú byť na podložke, bedrové kĺby sú o trošku vyššie ako kolená, zabezpečte podporu pre dolnú chrbticu valček, overball alebo proste stočený uterák (výrazne znižuje záťaž na platničku) a zároveň pomáha udržovať chrbát napriamený. Monitor má byť v úrovni očí.
  2. Každé 2 hodiny sa postavte a urobte 10 hlbokých záklonov. Vaša chrbtica potrebuje protipohyb k príliš preferovanej polohe, a to polohe predklonovej. Nie, nestačí sa prejsť. Doporučujem nastaviť si budík, inak si nespomeniete, hlavne, ak ste zaujatý prácou. Táto aktivita vám zoberie tak 2 minuty, takže vás nevyruší v práci.
  3. Pohybujte sa. Svaly sa potrebujú denne natiahnuť do svojej plnej dĺžky vo všetkých smeroch, aby sa neskracovali, potrebujú sa napínať, aby sa neoslabovali. Za to vás odmenia endorfínmi hormónmi šťastia, ktoré sa pri tom vyplavujú. Srdce sa potrebuje denne rozbúchať námahou (nie len stresom), aby ste si udržali kondíciu.

 

Ak pri všetkých povinnostiach, ktoré máte, nemáte na šport čas, tak vás musím dopredu upozorniť, že si neskôr budete musieť nájsť omnoho viac času (a peňazí) na riešenie vašich zdravotných problémov. Zo širokej ponuky pohybových aktivít si treba vybrať to, čo vás bude baviť. Bolesť chrbta síce bezprostredne neohrozuje život, ale dokáže ho znepríjemniť, až doslova znehodnotiť. Neuberá roky životu, ale uberá život rokom, a to často tým najlepším.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Andrea Mikletičová

O autorovi Andrea Mikletičová

Andrea pracuje ako fyzioterapeutka a svoju prácu má veľmi rada. Okrem toho má rada ešte kopu ďalších vecí a ľudí. Patria sem hlavne traja neustále hladní chlapci, jeden skvelý manžel, veľký chlpatý štvornohý miláčik, najkrajšie západy slnka na svete na kopci za domom, jej dedinka na Morave a dobrá káva na terase. Rada cestuje, sníva a vždy má rozčítanú nejakú knižku.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *