Otvorený list všetkým mamám

Milá mama,

 

áno, ty! Ty, ktorá v živote dieťaťa zaujímaš túto dôležitú, krásnu a nenahraditeľnú rolu (a to bez ohľadu na pokrvnú príbuznosť).

To dieťa, o ktoré sa staráš, ktoré si priviedla na svet, ktoré si kŕmila, vstávala k nemu v noci, riešila brušné koliky, učila ho chodiť, rozprávať a zbavovať sa plienok. Ten malý roztomilý tvor, ktorý bol na tebe úúúúplne závislý, raz odíde.

first-steps

Áno, presne tá dcéra a ten syn, ktorí ti na deň matiek nosia hand-made diela hovoriace o tom, že si najlepšia a jediná…

Práve tá dcéra, ktorá chcela byť v predškolskom veku ako ty, skúšala si tvoje lodičky a šperky a bola si zdrojom jej obdivu… raz bude mať svoj vlastný štýl. Gloriola matky sa rozplynie a možno váš vzťah preskúša aj búrlivé obdobie kritiky a odmietania.

dressup

A syn, ktorý hovoril, že keď bude veľký, že sa ožení len za teba… nenechaj sa týmto sladkým vekom príliš zmiasť… raz si vyberie inú. A tak to má byť.

Milá mama, viem, že svoje deti miluješ a že podstatným spôsobom zapĺňajú tvoj život. Viem, ako sa obetuješ, ako sa s nimi učíš, ako si pred prijímačkami či maturitami vo väčšom strese než oni sami. Viem to, lebo som v tom s tebou. Som mama.

Nezabudni však, že vlastne už od samotného narodenia, prakticky od tých prvých krokov, ktoré tvoje dieťa spraví, sa od teba vzďaľuje. Pamätáš ako ti tiekli slzy, keď si ho prvý krát odviedla na CELÝ deň do škôlky??

Skús prijať fakt, že deti máš zverené len na pár rokov. Tvojou úlohou je pripraviť ich na samostatný život dospelého človeka. Počas toho ako vytváraš korene, zároveň začni modelovať krídla.

adler-bird-bird-of-prey-raptor-53587

Lebo tá dcéra, ktorej ste dotovali vysokoškolské štúdium na právnickej fakulte, samozrejme aj s internátom na opačnej strane republiky, sa možno raz rozhodne živiť maľovaním obrazov… a bude to v poriadku. V tom bode to už bude jej životná cesta a nie tvoja.  

A syn, od ktorého ste s manželom čakali, že prevezme vašu rodinnú firmu alebo, že bude bývať na druhom podlaží vášho rodinného domu, aby si mala blízko k vnúčatám, sa zabýva v Holandsku a ty sa možno na staré kolená budeš musieť učiť nový jazyk, aby si sa vôbec dorozumela s nevestou… a bude to v poriadku. V tom bode to už bude jeho životná cesta.  

Priprav sa na osamostatnenie svojho dieťaťa už dnes. Môže to mať mnoho podôb, no pripravuj sa už dnes.

Tínedžerské roky sú prvým testom. Dopraj svojmu dieťaťu viac priestoru. Narastajúcim vekom si ho začína významne pýtať. Nebráň mu v tom. Podporuj ho v samostatnosti a uč sa tešiť z jeho zdravej nezávislosti.

Toto je čas, kedy konečne môžeš začať robiť to, o čom sa ti počas rokoch na materskej len snívalo! Obnov vzťahy s kamarátkami, vyrazte si na babskú jazdu, choď do kina, vráť sa k svojim koníčkom alebo objav nové aktivity. Svet je krásne miesto na život!

Pestuj svoj vzťah s manželom. Oživte romantické randenie, obohaťte svoj vzťah o nové spoločné záľuby, začnite cestovať. Odchod detí ťa takto menej zaskočí a v budúcnosti syndróm opusteného hniezda bude znesiteľnejší.

happycouple

A ak sa predsa len nevieš zbaviť svojej prirodzenej starostlivosti, investuj ju do nejakej dobrovoľníckej činnosti. Možností je skutočne veľa a tam vonku sú organizácie a ľudia, ktorí budú vďační, že si prišla.

Milá mama, dovoľ svojmu dieťaťu odísť a nechaj ho ísť vlastnou cestou. Nepreťažuj ho svojimi nenaplnenými ambíciami či očakávaniami, nerob si z nej náhradu za kamarátky či partnera. Dovoľ mu milovať inú ženu a dovoľ jej mať iné priateľstvá. Urob to pre zdravie svojho dieťaťa, aj svoje vlastné.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Pripomenulo mi to basen od Chalila Dzibrana O detoch. Vystizne, pravdive. Som cerstva mama. Mam predstavy, no uvidime k comu sa dopracujem rokmi. Rada by som nasim detom dala to, co som sama nedostala. Slobodu ako samostatna bytost, osobnost, ktorou sa stavame kazdy pri nasom zrode. Niektore veci nas nutia k zamysleniu…
    Pisete pravdive riadky.
    S pozdravom
    Kika

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *