Áno manželstvu

4767747648_029ccf1168_z

ano_marriage

ano_marriage2

Pred šestnástimi rokmi som povedala ,,áno” svojmu manželovi Milanovi. Bolo to v roku 2000 a my sme mali sladkých dvadsaťjeden rokov. Naši spolužiaci v tom čase riešili diskotéky a žúry, dorastenci a mládežníci rôzne tábory a kresťanské akcie, väčšina riešila intrák, skúšky, rodičov, peniaze, kam do kina… My sme „riešili“ okrem iných vecí aj jeden druhého.

Úprimne, nechcelo sa nám čakať, kým doštudujeme. Kým bude byt. Kým sa zamestnáme. Žiadne až,  až. Nie podľa slovenského porekadla – najprv fara, potom Mara. Obaja sme sa úprimne ľúbili, tak na čo čakať? Boli sme spolu už takmer dva roky a zasnúbení. Rodičia nás podporili, aj moji sa sobášili, keď otec ešte študoval. Inak také manželstvo niekedy motivuje k lepším výkonom viac ako prospechové štipendium.

Aby sme vo dvojici náhodou nemali dlhú chvíľu a popri štúdiu tiež, do roka sme boli traja. V trojici sa super študuje, dieťa kreslí grafiti na vaše skriptá a vy si uvedomujete, že pokiaľ sa látku nenaučíte, môže vám skriptá aj zjesť, minimálne oslintať, ocmúľať, roztrhať a podobne. Je super, keď si dieťa beriete spolu so sebou na skúšku, pravdepodobnosť urobiť skúšku sa zvyšuje o 50%. :-)

Teraz, keď si spätne spomínam na naše roky, bola to veľká psina. Moja materská, manželovo štipendium, posledné peniaze minuté na Na skle maľované s Dočolomanským. Však pôst sa dá držať aj inokedy ako v čase pôstu. Manželstvo je miesto, kde sa super naučíte finančnej gramotnosti, hospodáreniu i vareniu takmer z ničoho. Človek zažije rôzne situácie a naozaj je to v dobrom i zlom, v šťastí i nešťastí, v zdraví i chorobe. O tom je manželstvo. Nie je to recyklovateľný vzťah. Nevyhovuješ mi, vymením ťa. To je neustála práca, aby krásne bolo ešte krajšie. To sú nové začiatky a sila odpúšťania. To je tá láska, ktorá prikrýva hriechy.

Nech si hovorí, kto chce, čo chce, nič lepšie ako manželstvo nebolo vymyslené. Manželstvo ustanovil Boh a On je tvorcom dobrých vecí. Je úžasné, že vám vaše druhé ja donesie raňajky a horúci čaj s citrónom priamo do postele, keď ste chorí. Je fajn, mať sa ku komu pritúliť, keď ste smutní. Môcť sa vyrozprávať z vecí, ktoré vás ťažia. Mať spoločných priateľov. Väčšiu rodinu. Spoločné chvíle. Nové zážitky, dobrodružstvá, ale aj milé stereotypy, pri ktorých sa cítime v bezpečí. Milovať a cítiť sa byť milovaný. Tu pochopí človek význam veršov: „A dám im jedno srdce.“

Keď sa obzriem späť, môžem konštatovať, že manželstvo nielenže naplnilo moje očakávania, ale je oveľa lepšie, ako som očakávala. Ak som vôbec niečo očakávala. Nepamätám si totiž. Teraz sme si oveľa bližší ako v svadobný deň, a to sme iba takí sopliaci, ktorí sú spolu len 16 rokov. Veď čo je to oproti manželstvu mojich rodičov /45 rokov/ a ďalších vytrvalých, o ktorých sa hovorí, že by si zaslúžili zlaté medaily? Čo je náš čas v porovnaní s večnosťou?

Som Pánu Bohu veľmi vďačná za môjho skvelého a obetavého manžela a rovnako za naše krásne dve deti a verím, že nás čaká ešte veľa krásnych spoločných chvíľ a zážitkov.

fotografia: unsplash.com, pexels, flickr

Zdieľať
Katka Cisariková

O autorovi Katka Cisariková

Je učiteľkou slovenského a anglického jazyka na základnej škole. Svoj čas najradšej venuje svojej rodine a priateľom. Taktiež rada cestuje, spoznáva nové miesta, číta, a pozrie si dobrý film. Je romantička a má rada kvety a stromy. Voľný čas rada trávi v prírode alebo niečo kreatívne vyrába.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Krasna definicia manzelstva

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *