Džúsovanie s Darou

kale

Royalty-Free Stock Photography by Rubberball.com

 

257a05d6f6d06a468ec56b0cd52bbced

Pred nejakým časom moja spolubývajúca na Slovensku kúpila jednu fantastickú vecičku odšťavovač, ktorý sa stal dôležitým spoločníkom našej malej komunitky. Zistili sme, že odšťavený fenikel chutí celkom dobre. A že nielen chutí, ale že sa po ňom cítime oveľa lepšie. A tak nás po dlhom dni v práci šťavičky mnohokrát vzpružili a dodali energiu do našich žíl ako žiadna káva! Zistili sme, že je to aj vynikajúca desiata, či olovrant alebo pohostenie pre naších hostí. Namiesto sušienky sme im často ponúkli uhorkovú šťavu a keď ochutnali, druhýkrát už nikdy neodmietli. Tiež sme zistili, že nám správne kombinácie zeleninky a ovocia pomáhajú naše telá detoxikovať a zbaviť sa nadbytočného tuku v našom tele.

Kamarátka Dara sa tiež nechala inšpirovať našim „kamarátom“ a teraz sa z neho teší aj celá jej rodinka. Rozhodla som sa jej opýtať ako ovplyvnilo „džúsovanie“ jej život. Nech sa páči.

Darina, ako si začala s „džúsovaním“ a prečo?

S džúsovaním sme začali asi pred 3-4 rokmi, keď sme z viacerých zdrojov začali počúvať o zdravom stravovaní. Pozerali sme aj pár dokumentov a najprv sme len trochu upravili náš jedálniček a až potom neskôr sme sa rozhodli kúpiť odšťavovač a pridať aj tento aspekt zdravého stravovania. Prečo? Najväčší vplyv mali na nás asi dokumenty o odšťavovaní a to, ako radikálne odšťavovanie zmenilo životný štýl ľudí a ovplyvnilo ich zdravie a to, ako sa cítili.

Čo bola najvačšia zmena v tvojom živote odkedy si začala odšťavovať?

Tažko pomenovať nejakú najvačšiu zmenu v mojom živote odkedy som začala odšťavovať, keďže ani predtým som sa nestravovala nejako veľmi nezdravo. Možno tie benefity sú do celého života, myslím, že to, ako sa stravujeme, má vplyv na to, ako sa cítime nie len teraz, ale aj neskôr, keď budeme starší. Tak dúfam, že sa to odzrazí aj v mojej starobe. Ale z takých momentálnych benefitov, ktoré mi teraz napadajú, by som uviedla tieto: cítim sa menej unavená počas dňa, mám pocit, že moja pleť je čistejšia a nebývam často chorá. Samozrejme, že je to kombinácia viacerých faktorov, nielen odšťavovania, ale verím, že to k tomu prispieva. Takže určite našu investíciu do odšťavovania neľutujeme. Pre mňa je odšťavovanie aj veľmi vhodnou alternatívou pri cestovaní a tiež ako forma snacku. Robím si šťavy deň dopredu, takže ich mám stále po ruke, keď potrebujem.

Niektorí tvrdia, že odšťavovanie je pracné, akú máš skúsenosť ty? A čo sa týka financií, je to drahé kupovať toľko zeleniny a ovocia? Ako často chodíš na nákup?

Ako asi so všetkým, na začiatku je to náročnejšie čo sa týka času na prípravu, ale čím dlhšie odšťavujem, tým je to ľahšie. Dnes mi už príprava akejkoľvek šťavy nezaberá veľa času.

Samozrejme odšťavovanie je trochu finančne náročnejšie tým, že potrebujete kúpiť väčšie množstvo ovocia a zeleniny, ale ako som už vyššie spomenula, myslím, že táto investícia sa oplatí. Veľa ovocia a zeleniny nám dávajú aj moji rodičia, ktorí majú záhradku. Tak za to sme veľmi vdační, lebo to určite pomáha rodinnému rozpočtu. A tiež odšťavujem podľa sezónnosti, čo je lacnejšie. „Bio“ väčšinou nekupujem, ale dostávame “bio”. Mám pocit, že označenie „bio“ sa stalo marketingovým ťahom a tie výrobky sú veľmi predražené.

Nemyslím si, že chodím do obchodu častejšie ako by som normálne chodila. Nakupujem väčšinou raz za týždeň vo veľkom a nakupujem na celý týždeň a v rámci toho aj zeleninu a ovocie pre odšťavovanie. Väčšina ovocia a zeleniny nemá problém vydržať tyždeň a u nás to dlhšie aj tak nevydrží.  Tiež je dobré sa naučiť ako skladovať jednotlivé druhy ovocia a zeleniny, to pomáha, aby sa veci nepokazili rýchlo.

Kde nachádzaš inšpiráciu alebo nejaké tie receptíky, prezradíš čitateľkám nejakú dobrú webovú stránku?

Keď som začala s odšťavovaním, mojím zdrojom bola stránka http://www.rebootwithjoe.com. Obľúbila som si pár receptov, ktoré používam do dnes, ale veľmi rýchlo som sa naučila rôzne kombinácie ovocia a zeleniny, ktoré sú aj chuťovo veľmi dobré, a tak už veľmi recepty nepoužívam. Ale zdrojov je obrovské množstvo. Môžete si nájsť recept podľa toho, aké ovocie alebo zeleninu máte, alebo podľa toho, na čo sa chcete zamerať, ako napríklad prečistenie pleti, chudnutie, zvýšenie imunity, detoxikáciu a podobne.

Ktoré štavy majú u teba najvačší úspech?

Mám kopec rôznych receptov na rôzne šťavy, ale v poslednej dobe odšťavujem podľa farby.  Napríklad zmixujem rôznu zeleninu a ovocie zelenej farby a vznikne mi zelený džús, zeleninu a ovocie oranžovej farby, žltej alebo červenej a podobne. Na začiatku som skôr odšťavovala podľa receptov, teraz už približne viem, ktorú zeleninu a ovocie zmixovať, aby z toho vyšla príjemná chuť. 

Viem, že vo vašej rodinke sa odšťavovanie celkom ujalo. Ako si dosiahla, že si to obľúbil aj manžel Jeremy a tvoje detičky?

Presvedčiť Jeremyho nebolo vôbec tažké, keďže dokumenty o zdravom stravovaní a odšťavovaní sme pozerali spolu, a keď si dobré pamätám, možno ich aj navrhol pozerať. Takže odšťavuje a pije aj Jeremy. Pri deťoch sa snažím robiť šťavy sladkého typu, kde dávam viac ovocia, o ktorom viem, že im chutí a vždy im tam primiešam aj nejakú zeleninu, ale prevažná chuť je ovocná. Aj keď stále viac a viac vnímam, že deti veľmi často jedia to, čo jeme my a veľa krát sa napijú aj z mojich menej sladších džúsov. Dalším „trikom“ je nechať ich spraviť si džús samych, t.j. nech si vyberú, čo chcú do džúsu a hodia to samy do odšťavovača, vtedy ten džús pijú aj s hrdosťou, že si ho urobili samy. 

Máš obľúbenú značku? Aký odšťavovač používaš a prečo by si ho odporúčala?

Používame odšťavovač Omega. Sme s ním spokojní, ale myslím si, že teraz sú už na trhu lacnejšie verzie s podobnými vlastnosťami. Keď sme si kupovali odšťavovač my, na trhu boli menej kvalitné odšťavovače a potom kvalitné, ale veľmi drahé. Dnes s rastúcou osvetou zdravého stravovania a v rámci toho aj odšťavovania sú už prístupné celkom kvalitné odšťavovače za rozumnejšiu cenu.

Ponúkla by si pre naše citateľky nejaký tvoj receptík?

Receptíkov mám veľa. Ťažko vybrať len jeden. No napadol ma „Gold juice“, ktorý mám veľmi rada a ma krásnu zlatistú farbu. Tu je recept.

pol ananásu

1 žltá paprika

1 citrón

ďumbier (zázvor)

Akú radu by si dala ženám, ktoré premýšľajú o odšťavovaní ako o životnom štýle?

Ženy, ktoré rozmýšľajú o odšťavovaní by som určite povzbudila to skúsiť. Je to veľmi dobrý doplnok pestrého zdravého stravovania. Myslím si, že aj pre mamičky je to veľmi dobré. Mamičky hlavne malých detí majú tendenciu niekedy ani nejesť alebo len niečo na rýchlo do seba nahádzať počas dňa, lebo nemajú čas a väčšinou tie rýchle alternatívy sú nezdravé. Ak si šťavu spravíte večer dopredu, tak na druhý deň máte postarané o zdravý rýchly snack alebo obed a nemusíte stresovať, čo narýchlo zjesť, a navyše vám to dodá potrebnú energiu.

 

[author] [author_image timthumb=’on‘][/author_image] [author_info]Dara je mladá moderná slovenská žienka vydatá za dobrodružného Američana Jeremyho, s ktorým majú štyri prekrásne detičky, Oliviu(6 r.), Boonka (5 r.) Elianku (3 r.) a Bryannku (1 r.). Tento rok začala s domácim vzdelávaním, čo je na Slovensku stále raritou, ale Dara, keďže má rada výzvy, sa do toho pustila s radosťou a veľkým odhodlaním. Vo svojom voľnom čase športuje, najmä beháva, skúša nové receptíky, pečie študentmi preslávené „Darine kukísky“;) Miluje ice-coffee a neformálny čas so študentmi, ktorí k nej chodievajú ako domov![/author_info] [/author]

 

Zdieľať
Jarmila Simonova

O autorovi Jarmila Simonova

V súčastnosti žije v Španielsku, kde pomáha mladým ľuďom najmä z problémových rodín a učí ich nájsť svoju cestu v živote. Má rada jar, prebúdzanie, farby, kvety, hudbu, ale ešte radšej ľudí a vôňu kníh. Neznáša telefonovanie, ale posedenia pri káve priam zbožňuje. Neznáša hmlu, tmu a pavúky… a je alergická na faloš, zimu a morské príšery. Rada objavuje krásu v nás a okolo nás. Vyštudovala históriu a angličtinu a po niekoľkých rokoch učiteľovania zmenila pozíciu a teraz musí študentov viac počúvať ako hovoriť, čo je niekedy trochu výzvou. Je šťastne slobodná, ale veľmi sa teši na status ,,vydatá so záväzkami". Rada píše a bloguje na blogoch ,,LiveByFaith" a ,,TakáAkoTy" http://jarkasimka.blogspot.sk/.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *