Zamilovaná do svojich detí

 

love

3199313309_829b62424d_z

5208729265_ee6055f16e_z

Ráno v aute sa ma moje dieťa pýta, čo dostane na Valentína. Deti prišli na to, že je to ďalší sviatok, z ktorého by mohli niečo vyťažiť. Učia sa totižto veľmi rýchlo.

Trochu som bola šoknutá, ale bola som na túto otázku pripravená. A tak som pohotovo priateľským tónom odpovedala.

„Myslím, že Valentín je pre tých, čo sú zamilovaní. A tak ak niekto bude oslavovať a niečo dostane tak som to ja a tvoj tato.“

Ticho.

A po chvíli: „A to ja a môj brat akože nedostaneme nič?“ Pauza. „Ani len malú sladkosť?“

„Nie.“

„A to ty nás nemáš rada!!!???“

No jasné. Po tejto otázke by som mala všetko, čo som povedala, odvolať a nasľubovať hory-doly. Veď by som predsa nechcela, aby si mysleli, že ich nemám rada!!!

Ale nevzdala som sa. Bola som na tento rozhovor pripravená.

„Moje milé dieťa, tatino a ja ťa nesmierne ľúbime. Ale najviac by ťa malo tešiť to, že sa ľúbime my dvaja. A tak aby bolo jasno. Áno, ľúbim ťa, zlato, ale zamilovaná som nie do teba, ale do svojho manžela. Je to veľký rozdiel.“

Všimli ste si, aké je ľahké odrazu byť zamilovaná do svojich detí namiesto toho, aby sme milovali svojich manželov? Do koho sme naozaj zamilované? Na koho sústredíme svoju pozornosť? Kto je stredobodom pozornosti v našich domácnostiach?

Nechcem, aby bola z toho kázeň.  Píšem to preto, lebo sme asi v tomto bode veľmi zraniteľné. Deti nás napĺňajú radosťou a venujeme im celú svoju bytosť.  

Ale prišla som na to, že ak vychovám svoje deti správne, tak to budú deti, ktoré sa jedného dňa zamilujú do niekoho iného, zosobášia sa a budú si žiť vlastný život.  Budú nás ako rodičov mať stále radi, ale nebudú do nás zamilovaní.  A my rodičia, budeme stále spolu, budeme sa držať za ruky a zamilovane sa budeme na seba pozerať tak ako v svadobný deň.  To je náš cieľ!

Keď sa zamilujeme do svojich detí namiesto toho, aby sme milovali svojho partnera, tak sa všetko akosi zamotá a pokazí.  Rodiny sa doslova rozpadnú.

A tak si v tento sviatok želám, aby moje deti predovšetkým vedeli, že milujem ich otca. A ak to nevedia, tak je čas, aby sme im to ukázali.

Včera som počula deti, ako sa rozprávajú na túto tému. Mladšia sestra hovorí staršiemu bratovi.

„Mamina povedala, že na Valentína nedostaneme nič.“

„Naozaj to povedala?“

„Hej.“

„A povedala, že oslavuje sa to, že sa ľúbia tí, čo sú do seba zamilovaní, a že ona je zamilovaná do tatina, nie do nás.“

Brat zostal úplne ticho. Som presvedčená, že sa zamyslel nad tým, čo počul.  Večer mi pred spaním povedal, že je šťastný, že tatina tak veľmi ľúbim.

Deti sa učia rýchlo.  Ešteže som na tú otázku v aute bola pripravená.  

 

fotografia: stocksnap.io, flickr

Zdieľať
Radka Fiala

O autorovi Radka Fiala

Radka má vždy veľa otázok, na ktoré hľadá odpoveď, a tak veľa číta a študuje (ževraj už od malička). Niekedy si kladie na seba vysoké nároky, a tak sa neustále učí, že menej je niekedy viac. Po narodení prvého dieťaťa mala pocit, že materstvo je priveľká úloha. Má rada hudbu, kvety, nové miesta a knihy; hlavne knihy pre deti. Má rada zmenu, a preto veľmi často presúva nábytok. Po prečítaní knihy Tisíc darov sa rozhodla zapisovať aj svoje vďaky.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *