Skutočná pravda o „nudných“ mužoch – a o ženách, ktoré s nimi žijú

Skutočnosťou je, že nie každý chlap požiada o ruku tak, že v prítomnosti kamier – ako vo filme – zaspieva na playback nejakú srdcovku s vopred pripravenou choreografiou.

Nič také neurobil. Je to tak. Váš otec pre svoju polovičku nič také neurobil. No a?

Jednoducho len zaparkoval svoj starý Volkswagen na konci dediny, vybral červenú zamatovú krabičku a v zasneženej tme zašepkal, „Vezmeš si ma?“

rings

„To si pred tebou ani nekľakol ani nič podobné?“

Vy chlapci sa ma to pýtate tak neveriacky, ako keby na tieto posvätné chvíle existovala nejaká príručka.

A mne vôbec nevadí povedať vám pravdu. Nie, nepokľakol si – bola tam len krabička, zlatý prsteň, ktorý sa v prítmí zaleskol, tri posvätné slová a otáznik.

„Tak to bolo riadne nudné.“

Viem. Pripadá vám to nudné hlavne potom ako si pozriete na YouTube-e niekoľko desiatok záznamov z priam dokonalých zásnúbných momentov, pozdieľate ich na Facebooku a žasnete nad tým, že pravá romantika musí určite vyzerať práve takto.

Drahí moji synovia, môžem vám niečo povedať?

Merítkom romantiky nie je rýchlosť šírenia vašich zásnub na internete akoby to bol nejaký vírus. Táto doba vám môže chcieť nahovoriť niečo iné, ale nikdy nezabudnite na to, že rýchlo sa šíri len viróza – a tak nikdy neurobte rýchlosť šírenia svojim cieľom.

Ide o viac ako len o fantazijnú predstavu romantických zásnub.

Ide o to, že je to muž, ktorý si vie predstaviť, ako o pol tretej ráno bude prať obliečky plné zvratkov,  ktorý bude čistiť upchatý záchod plný ľudských exkrementov a to po tretíkrát tento týždeň, a ktorý bude zoškrabávať zanesenú špinu z filtra na umývačke riadu – každý jeden večer a ešte ďalších 37 rokov bez toho, aby ho snímali kamery a hrala bravúrna hudba – to je tá pravá romantika.

Je to muž, ktorý si vie predstaviť, že objíma svoju ženu v strednom veku, ktorej pás sa akosi vyplnil mäkkým vankúšom a on jej šepká, že ju miluje viacej ako kedykoľvek predtým…je to ten, ktorý si vie predstaviť, že raz bude stáť odvážne a bez pocitu hanby v expresnej pokladni a kupuje len maxi vložky a tampóny, lebo žena, ktorú miluje, dostala v sobotu ráno nečakanú návštevu.

Je to muž, ktorý si vie predstaviť prichádzajúce desiatky rokov života plného rôznych tekutín – napríklad JEJ kruhy na šatách od presakujúceho materského mlieka na narodeninovej party tety Ruth, alebo keď musí ONA nosiť hrubé nohavičky Depend podobné plienkam počas šestonedelia, lebo len pred pár dňami vytlačila na svet celého človeka cez dvojcentimetrový krčok, alebo keď ONA krváca a vylieva sa more plodovej vody po podlahe v kúpeľni, alebo tú neočakávanú krásu, keď si musí ONA prekrížiť nohy zakaždým, keď skáče s deťmi na trampolíne.

Tí praví romantici si vedia predstaviť, že šediny, ovisnuté tvary a vrásky dávajú hĺbku niečomu posvätnému.

Lebo…dobre počúvajte decká…To ako muž požiada ženu o ruku nie je to, čo ho robí romantikom. Ale to, ako muž ponúka položiť svoj život za iného ho robí pravým romantikom.

A muž začína s romantikou dlho predtým ako ponúkne niekomu prsteň – romantika sa začína tým, že má oči len pre jednu ženu – aby ste si nekazili oči nejakým lacným pornom.  Niekedy sa váš otec ku mne nakloní a povie mi – “Som rád, že si vždy bola len ty jediná.”  A nie nejaké holé pixle upravené plastickým chirugom, ktoré sa rozťahujú na monitore, nie nejaké pokúšajúce telo, na ktoré klikneš v tme, a ani nijaký výplod dobovej krásy upravený vo fotoshope, ktorý je v podstate klamstvom.

Praví romantici vedia, že oslabnutá koža je znakom krásy, a že všetky ženy sa svojimi rôznymi tvarmi hodia do rôznych tvarov mužských duší, a že pravá romantika je naozaj o obetovaní sa.

Ja viem, čo si myslíte, “To je ale nuda.”

Pamätáte sa, keď váš starý otec stál nad hrobom vašej starej mamy? Išlo mu srdce puknúť a bez jediného slova si utieral líca…

Áno, bolo to 50 “nudných” rokov, 50 nezfilmovaných rokov dojenia 70 kráv, výchova 6 chlapcov a 3 dievčat, pomoc manželke pri zapínaní zipsov, keď jej prsty už neposlúchali, 50 nudných rokov hádania sa v holandčine a udobrovania sa dotykmi v tme, 50 nudných rokov sadenia zemiakov a vytrhávania buriny v sparne júlových dní, 50 nudných rokov umývania toho istého riadu a zhasínania svetiel na konci dňa aj vtedy, keď nie všetko bolo dokonale upratané – až napokon ju nosil na rukách, aby sa mohla okúpať vo vani a pomáhal jej obliekať si plienkové nohavičky Depend.

Nikdy na to nezabudnite.

Praví romantici sú tí, ktorých príbeh sa zdá fádny až nudný – lebo dovolili, aby im do ich srdca bola vyrytá stopa srdca toho druhého.

Buďte jedni z tých nudných príbehov. Modlite sa, aby to bolo vaše manželstvo, kde narátate 50 nudných rokov – 50 rokov, počas ktorých vám srdce toho druhého vyrylo stopu do vášho srdca.

Aj keď vám niekto bude hovoriť, že v tom nemusíte mať jasno, nedajte sa: záväzok voči tomu druhému, či chceme, či nechceme, je buď áno alebo nie. Áno, takéto videnie reality sa zdá byť príliš čierno-biele. Lebo pravdou je, že skutočná láska vám vždy spôsobí bolesť. Jednoducho sa rozhodnite: Za koho som ochotný trpieť?

Pre koho som ochotný nakloniť sa nad páchnuci smetný kôš a vyniesť ho? Pre koho som ochotný vyčistiť špinavú vaňu? Koho som ochotný vypočuť namiesto toho, aby som hovoril? Koho som ochotný podržať, aby tá osoba mohla rásť a stávať sa skutočnejšou? Za koho som ochotný zomierať po troške každým dňom viac a viac?  S kým som ochotný prežiť roky, ktoré zanechávajú stopy v srdci? Komu som ochotný dovoliť, aby vyryl stopu do môjho srdca?

Chápete to? Život sám – a aj požiadanie o ruku – nie je o tom, že niekto sa vyvýši – je to o tom, že niekto zníži sám seba. Je to o rokoch, ktoré zanechávajú stopy obete v srdci človeka, je to o pokorení sa a o službe druhému. Nie je to o tom, aký výkon podáš.  Je to o tom, aby si nechal Krista konať cez tvoj život.

Jasné, choďte, zabavte sa, aby bolo na čo spomínať, a my vás v tom len povzbudíme: fantázii sa medze nekladú, ale keď ide o životnú udalosť ako sú zásnuby – ale nikdy nezabudnite na to, že to, čo naozaj nadchne ženu, a čo ju presvedčí je to, ako chcete žiť svoj život.

Modlím sa za vás, chlapci, aby z vás boli muži s veľkým M. Nebojte sa byť jednými z tých “nudných” mužov – a dovoľte, aby niekto vyryl stopu do vášho srdca. Sama viem, že sú ženy, ktoré milujú práve takýchto mužov.

Romantika týchto mužov nespočíva v senzáciách – lebo láska je jemná a zároveň drsná.

Romantika týchto mužov nespočíva v tom, že je to ako vo filme.

Romantika týchto mužov nespočíva v tom, že sa o ich konaní budú šíriť správy a laiky rýchlosťou blesku – lebo ich rýchlosť je zaradená vyšsie – pre večnosť.

Nie, váš otec si nepokľakol, keď ma požiadal o ruku – lebo praví romantici vedia, čo to znamená žiť celý svoj život na kolenách.

Je piatok. A tichí romantici vynášajú smeti bez akýchkoľvek fanfár. Kalendár je naplnený realitou termínov a povinností ako dôkaz toho, že dva životy sa spájajú v jeden. Je predvídateľné, že doska na toalete zostane hore. Kuchyňa to vzdáva a riady z večere zostávajú tak.

A je tu dnešok a na tom “všednom” a “nudnom” je niečo krásne, lebo dva životy sa navzájom dotýkajú a časom nachádzajú hĺbku, ktorá ich spája.

Hodiny odbíjajú ďalšie spoločné dekády života.


Preložené z anglického originálu: „The real truth about boring men and the women who live with them“  , od autorky Ann Voskamp preložil s povolením od Radka.

 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

24 komentárov na “Skutočná pravda o „nudných“ mužoch – a o ženách, ktoré s nimi žijú

  1. Avatar

    Komentar nie je mozne uverejnit.

  2. Avatar

    Tendencny clanok, suhlasim v mnohom, avsak o tom aku ulohu zohrava zena v manzelstve sa nedocitam nikde. Autor perfektne ovlada to aky ma byt muz. Predpokladam, ze to pisala zena. Uvitam, ak napise taktiez clanok o ulohe zeny.

  3. Avatar

    pozitivnym paradoxom je ze to nuda nikdy nie je :D

  4. Avatar

    Můžu potvrdit, že práva láska nemá co společného s Kristem. Blábol.

    • Avatar

      Milý Zdenis, môžem konštatovať, že si nesmierne ochudobnený.. :/ Presne týmto spôsobom som dokašľala všetko, čo sa dalo (že Boh láske nemôže rozumieť, pretože to tu boli iba samé zákazy a pod.) Následky tohto môjho zmýšľania nezvratné, aj keď mi to už Pán odpustil.
      „ako muža a ženu ich stvoril..“ a zase „budú jedným telom“… Boh vedel o čom hovorí a keďže On manželstvo stvoril tak vie aj jeho podstatu, jeho náplň, nie tú egoistickú lásku našu obmedzenú, často fyzickú.. ozaj sme obmedzení v našej láske ale ak sa otvoríš pred Pánom na to milovanie druhého a teda aj počkáš na toho pravého od Neho, tak ti dá silu aj všetko prekonať a aj tú osobu skutočne milovať.
      Najprv sa však musíme naučiť milovať Hospodina celým svojím srdcom, dušou, silou, mysľou a to ti prajem najviac tento vzťah!

  5. Avatar

    Své ženě jsem napsal na mail, že láska je mj. třeba to, když těžce pracující muž vstane v noci k děcku místo své ženy, která je na mateřské „dovolené“ a nechá ji spát, aby se zotavila na zítřejší den. Ale jsem rád, že jsme oba sytí a „domazlení“ a vybouření. Neměnil bych. A nemám dneska problém kdykoli vyskočit a makat, i když jsem nemocný a bolavý. A také nemám problém nestěžovat si a zatajit svoje slabosti. A jsem rád, že mohu „věřit čestně“ jako John A.T. Robinson … a pochybovat, jestli nějaké dobro vůbec je. A dát svým dětem svobodu a nemýt jim hlavu.

  6. Avatar

    Mozem iba potvrdit, ze prava laska, trva…

  7. Avatar

    k tomu vsetkemu by som este rada dodala. cim pompeznejsie zasnuby, tym vacsia tragedia. clovek, ktory miluje a vie, ze je milovany, nepotrebuje robit cirkus kolo nicoho. staci mu jednoslovna odpoved v sukromi. zazila som cirkus-zasnuby na zamku pred stovkami ludi. tlieskanie, gratulacie, fotky, prsten s diamantom. koniec bol za par mesiacov a rovnako (ak nie viac) tragicky, ako boli zasnuby….

  8. Avatar

    ale Slavo ty si to asi nepochopil. Tu píšu, že si treba vážiť predovšetkým život s druhým človekom, pretože ak niekto hoci krásne a romanticky požiada ženu o ruku to ešte neznamena že dokáže s ňou žiť 50 rokov. A navyše ta nuda bola v úvodzovkách takže to v skutočnosti nie je vôbec nuda. Nudným sa to zdá iba tým ktorí v tom nevidia krásu, a v podstate je to krásne že aj dnes ešte žijú aj také „nudné“ páry. :D A Cirkev rozhodne nie je bezduchá, má predsa Krista.
    Ale OK vyjadril si svoj názor. Všetci predsa nemôžme súhlasiť s jedným názorom :D inak by sme nemali o čom diskutovať no ne ? :D

  9. Avatar

    Krásny článok (pravdivý, ako to aj ja vidím/cítim).
    A až na záver som zistila, že ho napísala Ann Voskamp. Už dlhšie ju rada čítam. Len to trápenie s prekladom je u mňa na hranici (alebo až za hranicou) prijateľnosti.
    Idem pozrieť, na ďalšie tvoje (preložené?) články. Dosť možné, že sa sem budem rada vracať.

    Želám vám radostný deň!
    Letitia.

  10. Avatar

    To fakt? ako je to všetko pravda čo tu píšu ale fakt si netreba vážiť tú krásu romantiky? Nedávať význam veciam takým doležitým? Brať dušu všetkému? potom sa nečudujme že sme tam kde sme. Ak nebudeme robiť veci krásnymi, raz nám dôjde trpezlivosť. Aj Boh stvoril všetko krásne a nádherné a divoké. A nie nudné. Tak vyzerá dnes aj Cirkev. Nemá dušu, a potom sa nečudujme že mladí idú niekde inde. Je to smutné…

    • Avatar

      Myslim, ze to autorka nechcela povedat. Ak ma muz zmysel pre romantiku, moze byt pri poziadani o ruku urcite originalnejsi. To vsak neobera clanok o podstatu. :). Zaklad je predsa milovat toho druheho a vediet, ake rozhodnutie tym clovek robi :). Nikde nie je napisane, ze originalita je zla. Aspon ja ten clanok tak nechapem.

  11. Avatar

    naozaj krasne :-) dojalo ma to… ten moj ma poziadal o ruku necakane a romanticky, no pri tomto clanku som si uvedomila ze je v nom aj ten ,,nudny,, muz a dakujem Bohu ze ho mam

  12. Avatar

    Vas článok mi pripomenul jeden vtip, dufam ze sa nenahnevate ak ho tu spomeniem:
    “ ked muz požiada zenu o ruku, je to ten najväčší kompliment aky jej muoze dat..
    – obycajne posledny..“

    Kiez by sme si vsetci uvedomili ze sme jedna rodina a prestali sa rozdelovat na “ pohlavia, pary, rodinky, skupinky, národnosti, národy, rasy.. Druhy..“
    Az to je skutocna romantika – a na taku planetu by nas iste rad priviedol aj Jezis..

  13. Avatar

    musim povedat, ze som si clanok pozrela aj po anglicky a zasnem nad tym, aky dobry preklad ste spravili… vacsinou mi preklady z anglictiny vadia, pretoze su prilis „doslovne“ a posobia neprirodzene a umelo… tento je pozvolny, povedany v nasej nature a pritom vystihuje podstatu. dakujem.

    • Avatar

      Úprimne ďakujem za vaše slová. Verím ze sa nám bude dariť naďalej prinášať dobré preklady. Naozaj ďakujem za povzbudenie do ďalšej práce.

  14. Avatar

    dakujem ze viem, ze kracam spravnou cestou ;)

    • Avatar

      Teším sa s vami a prajem vám veľa Božieho požehnania!

  15. Avatar

    Pekný preklad, naozaj :) a samozrejme obsah

    • Avatar

      Ďakujem za povzbudzujúce slová…prajem ešte veľa dobrého čítania aj na tejto stránke!

  16. Avatar

    silné

    • Avatar

      Súhlasím. Ann Voskamp píše silné veci a som rada že si ich môžete prečítať práve tu. Ďakujeme za odkaz!

  17. Avatar

    Ahoj, Radka, dakujem ti za krasny clanok/preklad. A dakujem Bohu za to, ze mi dal takeho „nudneho“ manzela.
    Ako sa mate? Bola som posledne 2x v Ziline. Skoda, ze som nevedela, ze zijete teraz tam.

    • Avatar

      Milá p. Ortrud, som rada, že sa článok páčil. Potešil ma váš odkaz a verím, že sa nám niekedy podarí stretnúť sa. Ďakujem!

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *