Nie si jediný

imnottheonlyone

Písal sa koniec 19. storočia a jeden muž stredného veku mal denno-denný zvyk, ktorý otravoval všetkých jeho susedov. Raz za deň mal vo zvyku prechádzať sa po miestnom móle, na ktorého konci vždy strávil hodinu pri svojom rybárskom prútiku. Ako sám hovorieval, bez tohto rituálu by deň nebol dňom. To, čo však bolo pre susedov mätúce, bola skutočnosť, že doposiaľ nechytil ani jednu jedinú rybu. Považovali ho za najhoršieho rybára, akého kedy videli. Jedného dňa sa však jeden z miestnych obyvateľov rozhodol zájsť za rybárom a zistiť príčinu jeho neúspechu. Prišiel tak za rybárom, a opýtal sa ho, prečo stále, každý jeden deň chodí na to isté miesto už niekoľko rokov. Pripraví udicu, pri ktorej strávi presne hodinu, no nikdy nič nechytí. On, usmievavý pán, mu na to odpovedal, že si je plne vedomý toho, že nič nechytil a nikdy ani nechytí, pretože nepoužíva žiadnu návnadu. Chlapec však nechápal a opýtal sa muža na zmysel tejto činnosti. Jeho odozva: ,,Pretože rybári vyžadujú pri love ticho. Keď ma teda vidia okoloidúci s udicou, nevyrušujú ma, a ja tak získavam čas na slobodné, ničím nerušené premýšľanie.

Tým rybárom bol Thomas Alva Edison, jeden z najúspešnejších svetových vynálezcov, ktorý vynašiel fonograf, či žiarovku. To, čomu naozaj rozumel a považoval za veľmi dôležité, bola sila ticha, vlastného priestoru, teda priestoru pre ničím nerušené premýšľanie osamote, ako aj možnosti nechať myseľ snívať. Od Edisona po Archimeda, od Newtona až po zamestnancov Google, môžeme byť svedkami toho, ako možnosť nechať myseľ voľne snívať a neignorovať kreativitu vedie k úspechu a novým pokrokovým objavom.

Snívanie býva často podceňované a považované za vlastnosť nedospelých, nezrelých ľudí. Ja však verím, že pokiaľ prijmeme za svoj životný štýl ,,som zaneprázdnený/nemám na nič čas/pracujem bez oddychu naše kreatívne myslenie trpí a produktivita práce klesá. Život je príliš krátky, aby sme ho strávili neustálymi obavami. Naša myseľ je obrovskou zásobárňou nových a nových kreatívnych nápadov, ktoré chcú byť zužitkované. Keď venujete svojej mysli dostatok voľného času a priestoru na slobodné premýšľanie, zistíte, že nič nie je nemožné.

Naladiť sa do takéhoto módu podporí nielen prúdenie myšlienok, ale môže nás samotných inšpirovať k činom, o ktorých sme pochybovali, resp. báli sa ich, lebo by boli krokom do neznáma.

Znalosť je zakorenená v zvedavosti a tým, že vo svojom každodennom živote vytvoríme zvyky spojené so slobodným uvažovaním a snívaním, rovnako, ako Edison, začneme pracovať s neuveriteľnou silou ticha, priestorom, v ktorom naša myseľ slobodne blúdi.

Za všetkým okolo nás môžeme hľadať myšlienku, nápad jedného z nás ľudí. Od oblečenia, ktoré nosíme, po produkty, ktoré dennodenne využívame. Všetko sa zrodilo zo semien predstavivosti. Chce to len naozaj si uvedomiť fakt, že už nevyužívame celý potenciál svojej mysle naplno. Jedna takáto myšlienka môže zmeniť celý Váš život.

Kreatívne a inovatívne nápady nie sú vymoženosťou len vybraných jedincov. Je to proces, ktorý môže byť súčasťou každého z nás. Criss Jami, americký básnik, esejista, spevák, dizajnér, lyrik a existencialistický filozof raz povedal: ,,Momentom, kedy sa sám zatváram v izbe sa moja predstavivosť stáva celým mojím vesmírom, zvyšok sveta ostáva pred dverami.“

Ako deti rastú, stávajú sa z nich teenageri a z nich dospelí jedinci, priemerná doba strávená snívaním sa čoraz viac skracuje. Naučiť sa však znovu snívať a venovať viac priestoru našej predstavivosti nám prinesie viac prelomových ideí a ,,aha! momentov“. Ak však chceme získať viac priestoru pre takéto momenty a ničím nerušené ,,plávanie vo svete svojej fantázie”, mali by sme si vytvoriť určité návyky s nimi spojené. Tu je pre inšpiráciu pár z nich.

 

VYHRADIŤ SI ČAS PRE SEBA SAMÉHO („ME“ TIME)

Vytvorte si určitý časový priestor, kedy nebudete musieť robiť nič iné, než jednoducho ,,byť“. Urobte si čas na oddych a uvažovanie osamote, pretože práve toto Vám pomôže vrátiť sa do kolobehu života oddýchnutí a svieži, plní nových nápadov. Takýmto časom môže byť každodenná dlhá prechádzka pri rieke alebo v lese, meditácia, či čas strávený v obľúbenej kaviarni pri čítaní novín (štúdia magazínu venujúcemu sa spotrebiteľskému správaniu „Journal of Consumer Research“ zistila, že okolitý hluk v kaviarňach podporuje samostatné tvorivé myslenie, pozn. autora). Webové stránky, ako coffitivity.com a soundrown.com, môžu priniesť produktivitu cez vyvolávajúce zvuky (od zvukov kaviarne, k tým z prírody), nech sa práve nachádzate kdekoľvek.

POROZHLIADNÚŤ SA

Ak tento článok čítate na verejnom priestranstve alebo niekde v spoločnosti, skúste na chvíľu zastaviť a porozhliadnuť sa po ľuďoch okolo seba. Zachytili ste niečo? Stavím sa, že drvivá väčšina z nich pozerá do svojich smartfónov. Čo je však zarážajúce, je fakt, že čas, ktorý dnes ľudia trávia na sociálnych sieťach, prostredníctvom svojich smartfónov, či tabletov, predtým využívali k reálnemu kontaktu s inými ľuďmi alebo premýšľaním, snívaním. Pohľadom pred seba, mimo rozptýlenia obrazoviek, sa spájame sami so sebou, s ostatnými, či so svetom okolo nás.

Táto na prvý pohľad jednoduchá aktivita môže viesť k hlbšiemu uvedomeniu si a angažovaniu sa na dianí okolo nás. Výsledkom bude schopnosť načúvať a spojiť sa so svojím vnútorným svetom, snívať, naplno sa ponoriť do sveta fantázie.

SPOJIŤ SA SO SVOJIMI VÍZIAMI

Ak chceme, aby naše úsilie vykonať, či dosiahnuť niečo bolo úspešné, musíme vedieť, čo všetko náš cieľ obnáša a ako ho dosiahneme. Keď snívame o tom, ako vízia úspechu vyzerá, snažíme sa, aby bola čo najjasnejšia a čo najpresnejšie definovaná. Snažíme sa predstaviť si, aký to bude pocit a čo presne budeme robiť, keď dosiahneme našu vysnívanú métu. Ponorte sa do tejto vízie. Keď využívame svoju predstavivosť vždy, keď to ide, naše mysle nám podvedome pomáhajú doviesť nás samotných k vytúženému cieľu, a zároveň si zachovať čerstvý pohľad na svet a dianie okolo nás.

ZAZNAMENÁVAŤ SVOJE POSTREHY A NÁPADY

Uistite sa, že máte vždy po ruke zápisník a pero, aby ste mohli svoje nápady zaznamenať. Snívanie je rovnako užitočné ako pero bez atramentu, ak sa Vám nepodarí zaznamenať niektoré postrehy a zaujímavé myšlienky, ktoré Vás zasiahli. Ak máte výborný nápad, ale zabudli ste si ho zapísať, zajtra už bude neskoro a myšlienka môže byť nenávratne preč. Snívanie je k dispozícii nám všetkým, ale dôležitejšia, krajšia a produktívna je Vaša schopnosť načúvať Vašim vlastným ideám a myšlienkam a schopnosť prijať rozhodné opatrenia na to, aby mohli byť aplikované do reality. Dobre načasovaná myšlienka môže byť najproduktívnejšia činnosť, akú ste dnes či kedykoľvek mohli urobiť, pretože bude odpoveďou, ktorá vzišla zo stále živej mysle a môže zmeniť Váš doterajší život od základov.

imnottheonlyone2

imnottheonlyone1


pôvodným článkom “I’m not the only one”, uverejneným v magazine Darling (10. vydanie) fotografia: Kathryna Hancock. Do slovenského jazyka s povolením preložila Iveta Šubová. 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Dobrý deň,

    chcem vám napísať, že sa mi článok s názvom „NIE SI JEDINÝ“ veľmi páčil, ale žiaľ iba do polovice a úplne s láskou vám chcem napísať prečo :)
    v článku sú odporúčané meditácie, a meditačná hudba, úplné ponorenie sa do sveta fantázie, vízie úspechu, alebo to, že dobre načasovaná myšlienka môže zmeniť Váš doterajší život od základov. Sú to veci, s ktorými úplne nesúhlasím. A celkovo mám pocit, že článok je veľmi orientovaný na človeka, ľudské ego, na jeho ciele a sebarealizáciu a priveľmi málo na Krista. Na toho, na ktorého by sme sa mali skutočne orientovať. Pri čítaní Biblie mám pocit, že nás Ježiš vedie do toho, aby sme bdeli. Boli pripravení, mali bdelé mysle sústredené na Neho. Ničím neuhášali Ducha. Čas, ktorý sa ja snažím vyhradiť si pre mňa samú je vlastne časom, ktorý túžim tráviť s Bohom aby On mohol realizovať Jeho plány so mnou a aby som sa ja mohla vzdávať tých vlastných.
    Nevravím, že článok je úplne zlý. Dokonca som z neho veľa vecí načerpala, len mám trochu pocit, že pre človeka, ktorý Krista len hľadá, alebo nepozná, môže byť zavádzajúci.
    Vašu stránku mám veľmi rada, vaše príspevky čítam veľmi často a vašu prácu si nesmierne vážim. Ale je pravda, že nikdy som vám to nenapísala.A píšem vám až teraz, keď vám mám povedať niečo kritické. Takže sa zároveň aj ospravedlňujem :)

    Prajem vám veľa požehnania do vašej práce, aj osobných životov,
    s láskou vaša vďačná čitateľka,
    Monika

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *