#Päťdesiat odtieňov sivej

 

https://www.flickr.com/photos/matte4president/7942433606/sizes/z/

Moje drahé deti,

Dnes večer som podľahla tlaku rovesníčok (urobila som presne to, na čo vás upozorňujem, aby ste NIKDY nerobili) a išla som si s kamarátkami pozrieť Päťdesiat odtieňov sivej.

Odignorovala som tichý hlas v hlave, ktorý ma úpenlivo žiadal, aby som jednoducho povedala „nie!“ Veď koniec koncov, je to len pochabý film, nie? Nuž, kiež by som urobila to, čo stále hovorím vám a dôverovala tomu hlasu, pretože mal pravdu. Istým spôsobom som však rada, že som to neurobila, pretože teraz by som vám chcela niečo povedať.

Jedného dňa v blízkej budúcnosti budem žmúriť oči a lapať po dychu, keď si uvedomím, že ste zrazu dosť starí na to, aby ste si sami pozreli filmy ako  Päťdesiat odtieňov sivej. Pochopiteľne, môže u vás a vašich priateľov zvíťaziť zvedavosť a budete riskovať kradmý pohľad na ne o niečo skôr. Tak, či onak, musím prijať fakt, že vaše nevinné oči a neskorumpované mysle tento nezmysel skôr alebo neskôr uvidia.

Píšem to preto, aby keď príde ten deň, ste rozpoznali to, čím Päťdesiat odtieňov sivej v skutočnosti je, a nie čím predstiera, že je.

Začnem tým, že vám poviem, čo Päťdesiat odtieňov sivej nie je.

Nie je to ľúbostný príbeh.

Iste, veľmi presvedčivo tak vyzerá, ale, prosím, verte mi, keď vám poviem, že láska v tomto príbehu nehrá ani len najmenšiu úlohu.

Taktiež to nie je romantická rozprávka s posýpkou neškodnej nemravnosti.  

Romantika v ňom v skutočnosti nápadne chýba. Čo sa týka neškodného S&M, prosím rozumejte, že tento odkaz scénara je úplným protikladom neškodného. V tomto „neškodnom“ kúsku lacného filmu, bohatý, dobre vyzerajúci a skúsený muž využíva svoju moc, aby zviedol a zmanipuloval mladú a nevinnú študentku, aby urobila čosi,  čo je pre ňu extrémne nepohodlné.

Nie sú rovnoprávni. Nie sú partnermi. Vlastne, tam nie je vôbec žiadne „oni“.

Skôr je to film o kontrole narcistického muža a násilných sexuálnych túžbach a jeho vnímaní nároku využívať a zneužívať telo a myseľ zraniteľnej mladej ženy ako nástrojov na svoje vlastné uspokojenie. Všetko je o jeho potrebách spojených s arogantným očakávaním, že by mu mala vyhovieť, aby ho potešila, bez ohľadu na jej nepohodlie.

Sediac v kinosále som sa obzrela okolo seba na stovky žien hltajúcich tento takzvaný „sexy ľúbostný príbeh“ a prišlo mi zle. Ak celá kinosála žien, ktoré sú trikrát staršie ako vy, nevideli, aký ničivý je tento príbeh, ako to potom majú odhaliť tínedžerky a tínedžeri?

Prosím vás, moje dcéry, nedovoľte tomuto zromantizovanému sexuálnemu domácemu násiliu, aby vás pobláznilo natoľko, že uveríte, že by ste niekedy mali dovoliť, aby niekto s vami zaobchádzal tak ako s Anastasiou Steelovou.

Prosím ťa, syn môj, nepozeraj to raz a neuver, že je v poriadku ponižovať, manipulovať alebo nevážiť si ženu tak ako „hrdina“ Christian Grey. Nikto, žiadna žena alebo muž, nechce, ani si nezaslúži, aby boli znevážení, manipulovaní alebo zneuctení proti svojim prianiam.  

Dúfam, že keď raz príde deň, keď budete dosť dospelí na to, aby ste mali vzťah, keď porozumiete, že to, čo sa deje za dverami spálne, by malo byť príjemné pre obidvoch, bez ohľadu na vaše chute. Verím, že porozumiete, že súhlas pod nátlakom nie je žiadnym súhlasom. Verím, že budete požadovať úctu a že úctu dáte.

Dnes večer, keď som vyšla von z kina, cítila som sa hrozne a trošku smutne kvôli našej generácii. Ak toto je film, na ktorom postavíte svoje ideály lásky a romantiky, tak potom vám musím čosi objasniť a dúfam, že ma počúvnete.

Ak chce niekto byť s tebou a bez ohlásenia sa objaví v tvojej práci na čiastočný úväzok, o ktorej ste sa vôbec nerozprávali, a keď s tebou rozpráva kolega, správa sa majetnícky, nie je to romantické. Naháňa to hrôzu.

Ak povieš, že si panna, a on zareaguje tak, že ťa násilne zbaví panenstva, toto nie je láska. Je to znásilnenie.

Ak sleduje, kde si, keď si vonku s priateľmi a vezme ťa na jednu noc do svojho hotela, keď si príliš opitá na to, aby si urobila racionálne rozhodnutie, potom ťa zoblečie a položí ťa na posteľ. Toto nie je ochrana. Prinajmenšom by sa to dalo nazvať lovom.

Ak sa objaví v tvojom byte bez pozvania, nie je to romantické. Je to vlámanie.

Ak mu povieš, že nemáš záujem a požiadaš ho, aby odišiel a on odpovie tak, že ťa priviaže k posteli a má s tebou násilný sex potom, čo opakovane povieš nie a po celý čas sa ti vyhráža, že urobí niečo horšie, ak budeš robiť hluk, toto nie je vášeň. Je to znásilnenie.

Ak predá tvoje auto a kúpi ti nové bez tvojho povolenia, aby ťa „prekvapil“, to nie je romantické. Je to krádež a manipulácia.

Ak monitoruje tvoje telefonáty a vyhráža sa, že ti fyzicky ublíži, pretože ti volá iný muž, nemiluje ťa. Zneužíva ťa a kontroluje.  

Ak šľahanie koženým remeňom, až kým nezačneš plakať, je to, čo ho potešuje a požiada ťa, aby si to robila aj napriek svojmu utrpeniu, pretože to je to, čo ho vzrušuje, a potom sa hrá na obeť, aby to všetko vysvetlil, v celom svete neexistuje žiaden soundtrack, ktorý by mal utíšiť hlas v tvojej hlave kričiaci, že láska a romantika tu nikdy neboli a nikdy nebudú v hre.

Moje deti, tento film ma veľmi hlboko vyrušil a na mojej strane je životná skúsenosť. Trasiem sa, keď si pomyslím, že vyrastiete s príbehmi, ako je tento model vzťahu, a že vy alebo ľudia, s ktorými budete chodiť, to budú považovať za normálne.

Prosím vás, moje drahé deti, vedzte že Láska je nežná. Láska nikdy neberie. Láska nežiada. Láska čaká na súhlas. Láska nepotrebuje jazdy helikoptérou a drahé darčeky. Láska je sama o sebe dostatočná.

Keď je v tvojom vzťahu láska, hlas v tvojej hlave nereve. Jednoducho nemusí.

Moje deti,  ak v ničom inom, počúvnite ma v tomto.

A ak sa rozhodnete nepočúvnuť ma, počúvnite hlas vo svojej hlave.

S láskou,

mama


Preložené z anglického originálu:  A Letter to My Children About 50 Shades of Grey od autorky Michelle Lewson preložila Zuzana Nováková s povolením.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

11 komentárov na “#Päťdesiat odtieňov sivej

  1. Avatar

    myslím, že ten film odzrkadľuje realitu … nech je akokoľvek vzdialená od lásky, nech je akokoľvek ťažká, nech sa jej akokoľvek naše mamy a otcovia boja o svoje deti, dospeli sme až sem. Poslednou otázkou je: ako odtiaľto odísť preč?

  2. Avatar

    Nie je to film pre mladoletych ;-) takže by sa k ním ani nemal dostať a dospelého človeka to takto neovplyvní. Preto súhlasím s názorom pokiaľ si to namatkovo pozrie mladé dievča alebo chlapec a berie si z toho priklad … Ale čítala som knihy a ak si prečítate všetky tri je to presne o to že ta žena toho muža výchova a naučí ho milovať … (Bez ohľadu na sexuálne scény) takže film sám o sebe môže niesť nepríjemný druhý význam po hlbokom rozbore ale príbeh ktorý vznikol napisanim knihy nie je písaný za tým účelom .. Ja len aby som očistila meno spisovateľky .. Tiež som s filmom nebola spokojná lebo veľa vecí tam nie je vysvetlených ako v knihe a človek to môže pochopiť podobne ako vy …

  3. Avatar

    Ja mám len to k tomu, že nehovorím, že ten film je úžasný alebo to čo robia je super. Ale keby ste čítali všetky tri knihy ako ja pretože sa viem odosobniť a zobrať si z toho napriek tomu niečo pekné, zistili by ste že Christian Grey bol týrané dieťa a bol to jediný spôsob, o ktorom si myslel, že mu pomôže. Ako ale spoznal Annu všetko sa zmenilo a ona mu pomohla z toho všetkého svinstva. Zobrali sa a mali deti. Ona bola tá, čo ho zachránila a zmenila. Najprv o tom nevedel ale naozaj ju miloval. Pretože zmenil sa kvôli nej aj v tom čoho by sa nevzdal ani za nič. A to už podľa mňa láska je. Toš môj názor.

    • Avatar

      Presne tak, ako píše Kikuška. Súhlasím s ňou. Čítala som knihy a keby si ich prečítali aj iní, pochopili by o čo v nej naozaj šlo. Takí ľudia, ktorí nečítali všetky knihy, by nemali hodnotiť film, ktorému nerozumejú. Ako bolo už napísané, Christian mal naozaj ťažké detstvo, ktoré by určite zanechalo následky na každom a to bol doterajší spôsob, ktorý poznal, ako riešil svoje problémy. Taktiež mal psychiatra, ale až láska k Ane ho naozaj zmenila (ktorú si ani nechcel priznať dosť dlho). Až pri nej vlastne prechádzal „pubertou“ čo sa týkalo vzťahov. Nemali to obaja ľahké, ale nakoniec sa obaja zmenili a nakoniec mali rodinu. Ku komentárom typu, že ženy chcú bohatého a násilného partnera – Ana taká vôbec nebola, nikdy jeho peniaze nechcela a čo sa týka toho, že sa nechala biť, tak bolo to z úplne iných dôvodov, ktoré by ste opäť poznali z knihy (je pravda, že z filmu sa to všetko „vyčítať“ nedá). Určite v reále existujú aj také ženy, ktoré to chcú, veď ľudia sú rôzny, neznamená to však, že hneď sú všetky také. Najprv si prečítajte knihy a potom súďte. Príbeh má naozaj niečo do seba a je na zamyslenie a možno aj preto je tak obľúbený. A kto videl už aj druhú časť filmu, zmena je už dosť viditeľná u Christiana.

  4. Avatar

    U ženských (primárně u nevěřících) jsou prachy trumfový eso, který přebije skoro všechno (u věřících se tohle moc nevyskytuje, díky Bohu). – To čo je za primitívne zaškatuľkovanie? S týmto absolútne nesúhlasím a zo svojho blízkeho okolia viem, že je to skôr naopak a nielen v tejto oblasti. Veriaci nabehne do kostola, pomodlí sa a je odpustené, vyjde z kostola a pácha zlo ďalej, bez výčitiek svedomia ( až na pár výnimiek, ktoré poznám a správajú sa naozaj kresťansky a morálne ). Neveriaci sa musí vysporiadať s tým čo urobí len cez vlastné svedomie. Takže zaradiť neveriacich do škatuľky s nálepkou zlatokopky je choré.

  5. Avatar

    Dosť som sa s ľuďmi , ktorý to čítali rozprávala, napokon som sa k nim pridala. Dospelá som k názoru, že ich k tomu ťahá hlavne to že Ana je úplne iná ako ostatné pred tým a preto sa Christian mení. Ak by ste čítali príbeh dokonca, zmení ho na ozajstnú vzťah. Neviem ako to bude vo filme ale v knihe sa začne Christian liečiť a naozaj plne Anu akceptovať. Založia si rodinu a budú šťastný. Ona ho zmení a to je podľa mňa group myšlienky. Veľmi mi to pripomenulo príbeh Dlouhá cesta. A tie postrehy čo boli v článku boli fajn, ale prevažne všetky z jednotky, kde ju bral ešte ako predošlé. Mali by sme brať do úvahy aj to, že detstvo sa na živote neskutočne podpisuje. Väčšina kriminálnikov a vrahov vznikla takto. A tu tomu pomohol cit a láska. Ale naozaj sa na to dá pozrieť aj zo strany zneužívania. Záleží čo si vyberiete, a čo vlastne chcete vidieť.

  6. Avatar

    Nhovorim, ze som zastanca toho filmu a ze sa mi pacil. No mal by som k vasim reakciam zopar slov…
    Z jednej strany mate pravdu, ze to nie je pribeh o laske. No respektujte aj to ze na svete su aj ludia, ktori maju trosku ine pocity. Ak tym pocitom nechapete tak tieto pribehy proste nie su pre vas. Co sa v tom filme odohrava, ci je to neskodne alebo skodne SM, to je len vec nazoru. Je to predovsetkym o D/s a nie o zmanipulovani studentky. Keby dotycna slecna nemala submisivne sklony, rozhodne by do toho nesla. Nieco ju do toho lakalo. Zeby zvedavost? Mozno, ale preco potom isla do toho druhy aj treti krat?? Ak ste tie pocity nikdy nemali, tak si nad tymi otazkami zbytocne nelamte hlavu. Zaujimavostou vsak je, ze ludi s tymito pocitmy je neskutocne vela no urcite sa s nimi nezdvoveria len tak hoci komu ;)
    Vase argumenty a nazory su odpovedou, ze preco.

    O vase deti sa nemusite bat. Ked maju podobne pocity, urcite im raz podlahnu a vy sa o tom nikdy nedozviete.
    Prijemny den prajem…

  7. Avatar

    Do bodky súhlasím s článkom!

    • Zuzana

      Ďakujeme Ti za príspevok Mariana. Sme radi, že nás čítaš a tešíme sa na teba aj nabudúce.

  8. Avatar

    No, ok, já ten film neviděl, ani to neplánuju, ani jsem to nečetl. Upřímně, nějak jsem nepochopil, proč jsou z toho ženský tak nadšený, proč je to takovej bestseller, proč se to ženským tak líbí. Ale, sledujte.
    Nejvíc to čtou ženský. Neznám chlapa, co by to četl a přitom chlap tady v tom příběhu je na té „silné straně“, on je velitel, vždycky je po jeho, ta ženská ho poslouchá, případně jí nařeže…. to by se teda mělo líbit spíš chlapům a ženský by měly pořádat pochody za zbavení autorky svéprávnosti. jenže. Realita je, že se to líbí ženským, i když, jak píšete, ponižování, dominance, vejprask…. není to tím, že ženský prostě tohle chtějí?
    Primárně pracháče, kterej do nich zblbne a bude je do konce života sponzorovat a živit, aby nemusely pracovat a mohly utrácet za kraviny, sekundárně chlapa, kterej je a) „sexy“ b) bude s nima jednat pořád z pozice síly?
    Samozřejmě, hlavní hrdina musí být prachatej, ideálně miliardář, protože nechat se spoutat a seřezat soustružníkem, co jezdí Škodovkou, to není ono, prostě, to musí být chlap s rancem prachů, kterej je „zajistí“, aby se mohly do konce života jen válet a utrácet za hadry. Tomu pak tolerujou prakticky všechno. U ženských (primárně u nevěřících) jsou prachy trumfový eso, který přebije skoro všechno (u věřících se tohle moc nevyskytuje, díky Bohu). Druhý trumfový eso je „chemie“, musí to „jiskřit“, pak je úplně, ale naprosto jedno, jak se ten chlap chová, jak je na tom charakterově a podobně, když tam jsou prachy a „chemie“, ženská si nechá líbit úplně všechno a bude chtít ještě bonus (stále mluvím primárně o nevěřících).
    Tu knížku i film bych odepsal jako úchylnej škvár, kde se chlap chová jako debil a ženská je tak blbá, že mu na to přistupuje, jenže, překvapily mě ty reakce, ta čtenost a návštěvnost mezi ženskou částí obyvatelstva, zatímco u chlapů to prošlo skoro bez povšimnutí. Dál kecy různých ženských o tom, „jak skvělej je Christian Grey“. Ergo asi je to tak, že tohle přesně hledaj, chlapa s prachama, co se k nim chová mizerně.
    protože jinak by to tak nežraly.

    • Zuzana

      Ďakujeme Ti za príspevok Řezník. Sme radi, že nás čítaš. Áno, máš pravdu, možno niektorým ženám ide o peniaze viac ako o srdce a charakter chlapa. Ale tento článok bol napísaný práve preto, aby ukázal, že sú ženy, ktoré premýšľajú inak. Ktoré túžia po partnerskom vzťahu s mužom, s ktorým by mohli kráčať bok po boku každodenným životom, s ktorým by mohli spoločne riešiť problémy, zdieľať starosti aj radosti života. S ktorým by mohli jednoducho naplno žiť každodenný rutinný život a spoločne čeliť všetkému, čo ich postretne s úprimným, pokorným a odvážnym srdcom.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *