Čo potrebujú o duševnom zdraví vedieť kresťania

Drahá cirkev,

rakovina  môže byť smrteľná. Depresia tiež.

Niektorí z nás ti môžeme povedať, čo o tom vieme.

Vieme,

– že depresia je ako miestnosť pohltená plameňmi, v ktorej kvôli hustému dymu zahaľujúcemu to, že krívaš, nevieš dýchať, a tak dospeješ k rozhodnutiu, že samovražda je jediným východiskom, podobne ako výskok je „záchranou” z horiacej budovy.

– že, keď sa (iným skryté) pálenie v tvojom vnútri stane neznesiteľným, uveríš tomu, že zúfalý výskok z plameňov a krajiny živých je znesiteľnejší ako to, čo práve prežívaš.

– že si myslíš, že ak by si „zmizla”, urobila by si tým druhým láskavosť.

Ja som svoje „zmiznutie” naplánovala na piatok.

Keď ten piatok prišiel, plamene olizovali napätie v mojom hrdle. Ty sa nepokúšaš zabiť sa, pretože by bola smrť atraktívna – ale pretože život je trýznením. Nechceme zomrieť. Ale nemôžeme zniesť to, že sme zaživa zožieraní a pohlcovaní.

A tak som si urobila plán a napísala som odkaz.

A spomínam si na obrovskú agóniu bezvýchodiskovej situácie, ako nekonečne a večne vyzerali hviezdy, ako som cítila, akoby celá moja myseľ horela a neexistoval spôsob, ako ten plameň uhasiť. Ani sa nenamáhaj povedať nám, aby sme neskákali, ak si sama necítila tú páľavu a nenesieš jazvy po popáleninách.

Nikto mi nepovedal,

-že jedným zo spôsobov ako znova zosilnieť, je oslobodiť slová.

Slovo sa skláňa nízko, vdychuje teplú lásku do vesmíru ….. a do slov omotaných okolo veľkých tajomstiev a dusiacej tmy – dovoľ Slovu, slovám, aby sa v tebe uvoľnili.

Môj otec mi povedal, že ak by som to povedala, všetkých by nás to kruto poznačilo.

Taká veľká cena, za to, že veríš, že Pravda ťa oslobodí. Také veľké bremeno pre deväťročné dieťa s veľkými očami.

Tak som si zamkla pery a srdce, a nikto  nevedel o zamknutých nemocničných izbách a psychiatroch, ani o tom, prečo mama odišla. Je šialené, ako ťa môže stigma porušeného duševného zdravia priviesť do šialenstva.

Sú niektorí, ktorí prijímajú Večeru Pánovu a zároveň berú antidepresíva. A sú niektorí, ktorí si myslia, že obidve veci sú len akousi barličkou.

Radšej budem chodiť vzpriamene s barlou, ako by som sa mala plaziť a ako pyšný  hlupák trvať na tom, že žiadnu nepotrebujem.

Raz som počula, ako pastor povedal celej kongregácii, že kedysi býval vedľa psychiatrickej liečebne; keď sa všetci smiali, ja som sa pozerala do dlážky. Nikto z nich nevedel, ako veľmi svoju mamu milujem. Pozerala som do dlážky, keď sa smiali, a túžila som po tom, aby sa postavili a skrz plamene bolesti povedali to, čo hovorí Biblia:

Ježiš povedal: „ Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí.“

Ježiš prišiel pre chorých, nie pre arogantných a samoľúbych. Ježiš prišiel ako lekár, a robí zázraky prostredníctvom medicíny, a ak kostol nie je miestom pre trpiacich, potom Cirkev nie je miestom pre Krista.

Chcela som, aby to povedali všetci spolu, aby sme si to navzájom povedali jeden druhému, pretože medzi nami nie je nikto, kto by niekoho nestratil, kto sa ničoho nebojí, alebo nepociťuje bolesť. Chcela som, aby sme sa obrátili k trpiacim, jeden k druhému a dávali si sľuby, až kým by sme nezachrípli:

Neponúkame ti žiadne klišé  – ale niečo, čoho sa môžeš držať –  naše ruky.

Neponúkame ti žiadne otrepané frázy – ale priestor pre tvoju bolesť –  náš čas.

Neponúkame ti ani ospravedlnenia – ale budeme ti príkladom – čo bude znamenať, že sa skloníme a umyjeme ti rany. Rany, ktorým nerozumieme, rany, ktoré hnisajú, ktoré sa neliečia,  páchnu – rany, ktoré nás nikdy neprinútia k tomu, aby sme sa odvrátili.

Sme cirkev Lekára, ktorý bol zranený, a sme ľudia, ktorí veria v nemožné  – že rany môžu byť otvormi nádhery v nás.

Sme ľudia, ktorí hovoria, že nie je hanba, ak povieš, že tvoje srdce a hlava sú zlomené, pretože v dome je Lekár.  Iba tí najmúdrejší a najstatočnejší volajú o pomoc, keď sú stratení.

Nie je hanbou, keď povieš, že si chorá, pretože existuje Lekár, ktorý ti klincami vo svojich vlastných rukách kúpil slobodu a cez kríž vzkriesil nádej a poskytol lieky, aby urobil zázraky.

Nemusíme sa cítiť vinní za duševnú chorobu, pretože depresia je druhom rakoviny, ktorá napadá myseľ. Rakovine sa nevysmievame, rakovinu liečime.  K tým, ktorí trpia vo vnútri, sa nesprávaš ako k menejcenným. Ale liečiš ich najlepšie, ako vieš.

Chcela som, aby odvážni hovorili Pravdu a Lásku:

Hanba je tyran a Milosť je štít. A tu si v bezpečí.  

Chcela som to napísať na steny, na ruky a na rany:

Žiadna Hanba.

Žiaden Strach.

Žiadne skrývanie sa.

Trpiaci sú tu stále v bezpečí.

Môžeš byť iná, a môžeš zápasiť a strádať, a cítiť bolesť, a my budeme tu. Pretože tento zlomený svet sa rozpadáva na kúsky, a aj napriek tomu, že my, Telo nemôžeme veci zmeniť – môžeme sa objaviť tam, kde si ty. Len príď, ukáž sa, hľadaj.

Mama prišla Domov a ja som našla milosť, tisíc nekonečných milostí, a my sme spasení práve milosťou. Milosťou, vďaka ktorej sme sa stali súčasťou rodiny, od ktorej nás nemôže odlúčiť žiadna choroba.

Milosť, dobrota Božia, ten zázrak , ktorý nemôže pohltiť ani tá najväčšia temnota, pretože tá milosť pohltí teba.

Do tmy zažiarilo svetlo. Slnečný lúč prenikol cez okno ako záchranné lano. Vtáčiky spievali a my sme ich počuli.


Preložené z anglického originálu: „What Christians need to know about mental health  , od autorka Ann Voskampová preložil s povolením.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *