Namiesto „Toho Pravého” Si Zober „Štvorku”

Moje zivoty 2

Prečo je hľadanie „Toho Pravého“ také ťažké?

Je to preto, že Boh má pôžitok z toho, keď nám dáva nemožné úlohy? Alebo preto, že „Ten Pravý“ je len zázračnou rozprávkovou bytosťou? Ako jednorožec. Krásny, zodvihne ťa k nebesiam, no hlavne, nie je skutočný?

Áno, vydáš sa len za jedného človeka. Pokiaľ sa, samozrejme, nedáš na štýl Starého zákona alebo nejakej sekty.

Avšak, je ten jeden človek jediným človekom?

No…

Ja som sa oženil pred viac ako piatimi rokmi, s manželkou máme dve dcérky a neviem si predstaviť, že by som si zobral niekoho iného.

Ale bola ona tá jediná, ktorú som si mohol vziať? Ak by som mal po výške inú prácu a stretol moju manželku na obchodnom seminári namiesto na konferencii College Admissions, ocitol by som sa mimo Božej vôle? Bol by som odsúdený na život s „Tou Piatou“ alebo „Tou Šiestou“ namiesto „Tej Pravej“?

Nemyslím si.

Nemyslím si, že Boh funguje ako vedúci na výletnej lodi, a ak ju zmeškáme, loď odíde bez nás – náš budúci manžel alebo manželka idúc za ruky s niekým iným, popíjajúc margaritu a zabávajúc sa na poslednom obchode s nehnuteľnostami, ktorý práve uzavreli.

Ale či existuje niečo ako „Tá Pravá” alebo „Ten Pravý”,  nie je to pre mňa až také podstatné. Je dôležité urobiť múdre rozhodnutie pri rozsudzovaní, či je tento ten vhodný pre teba.

Rozhodnutie, za koho sa vydáš, môže byť postavené na niečom veľmi pevnom, ako korene sekvoje zasadené hlboko v zemi. Alebo rozhodnutie vydať sa môže byť podobné nákupu Snickersu z regálu pri pokladni – si hladná, tak načo čakať?

Namiesto hľadania toho kúzelného stvorenia „Ten Pravý“ navrhujem, aby sme začali pátrať po „Štvorke“ – štyroch rôznych vzťahoch, ktoré musia byť prepletené v tom „Jedinom.“

A zo štyroch sa stane jedno.

Najlepší kamarát

Zobrať si svojho najlepšieho kamaráta jednoducho znamená, že môžete spolu robiť úplné nič, a pritom sa mať najlepšie na svete. Nákup nohavíc v Tescu môže pripomínať výlet do Disneylandu. Ak sa netešíš z nakupovania potravín, ak si neužívaš kupovanie vajíčok s týmto mužom, potom si možno nebudeš užívať ani „manželstvovanie.“ Pretože manželstvo sa viac skladá z milióna obyčajných momentov, než z tých kúzelných.

Mám veľmi jasnú spomienku ešte z čias chodenia s Naomi. Boli sme v neskutočnej zápche v Los Angeles, pozrel som sa na ňu a pomyslel si: „S nikým iným by som sa v takejto zápche nechcel ocitnúť.“ A tento obyčajný moment sa razom zmenil na kúzelný. To je manželstvo.

Avšak, nesnaž sa spraviť z tohto muža presnú kópiou svojich ostatných priateľov. Niekoľko mesiacov som robil túto chybu, čudujúc sa, prečo sa ku mne Naomi nespráva ako Cody alebo Mike. Kamarátstvo je iné. Tvoja manželka možno nebude hovoriť vtipy, ako zvykol tvoj spolubývajúci. Tvoj manžel sa možno s tebou nebude rozprávať hodiny a hodiny neskoro v noci, ako to robievala tvoja kamarátka z detstva. A to je v poriadku. Tak, ako pohár vína a hrnček kávy sú síce nesmierne lahodné, oba budú mať úplne odlišnú chuť.

Milenec

Príťažlivosť je veľmi dôležitá. A príťažlivosť nie je striktne založená iba na výzore. Osobnosť, viera, humor, zapálenie, vášeň, výzor – to všetko má vplyv na príťažlivosť. V každom prípade, ak tento človek otočením kľúča nenaštartuje tvoj motor, môže sa stať, že pri prvom náznaku zimy auto zapadne na krajnici. To len, aby ste vedeli…

Biznis partner

Tvoje manželstvo je biznis. Každý, kto hovorí niečo iné, sa ťa snaží iba oklamať. Rozpočty, účty, úspory, zárobky, investície, plány na zlepšenie, peniaze (alebo nedostatok peňazí) môžu byť ako kyselina rozožierajúca tvoje manželstvo. Určite by si nezačal obchodovať s niekým bez dôkladného prehodnotenia finančnej situácie, rozpočtov a cieľov. A to isté platí aj o manželstve. Pretože, ak je on ten, ktorý míňa, a ty tá, ktorá šetrí – môže sa stať, že vaše manželstvo sa minie skôr, ako ho stihnete zachrániť.

Vojnový spojenec

 Keď sa manželský život začne podobať na vojnu – a to začne – budete bojovať proti sebe alebo bojovať spolu? Život vie byť naozaj ťažký – strata práce, strata milovanej osoby, alebo strata nádeje. A tak, keď začnú lietať guľky, skryjete sa spolu v bunkri? Alebo budeš prvá, ktorá vystrelí? Keď sa všetko obráti proti vášmu manželstvu, budete bojovať za seba alebo proti sebe?

 A tu si myslím, že je veľkou výhodou zdieľať jednu vieru. Pretože, keď nepriateľské vojská namieria streľbu na vaše manželstvo, je dôležité, aby ste sa obaja utiekali k tomu istému zdroju nádeje.

Nehľadaj už jednorožce

Prestaňme už hľadať mýtické stvorenie nazývané „Ten Pravý.“ Namiesto toho sa sústreďme na hľadanie „Štvorky,“ na manželstvo s niekým, kto bude pri tebe stáť počas tých obyčajných momentov – lebo o tom je manželstvo. Toto je skutočnosť. A je to úžasné.

 


Tento článok je úryvok z knihy 100 Secrets for your Twenties (100 tajomstiev pre tvoje dvadsiate roky) od Paula Angonea. Paul je rečník, humorista a zakladateľ AllGroanUp.com – vedúca stránka pre tých, ktorí sa pýtajú „A čo teraz?“. Sledujte ho na Twitteri @PaulAngone.

Preložené z anglického originálu: „Marry “The Four” Instead of “The One“, od autorky Paul Angone preložil s povolením.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *