O svadobných daroch a prachu

zuzi_svadobne

zuzi_svadobne 2

zuzi_svadobne 3

V čase, keď sa brali moji rodičia, bolo zvykom obdarovať novomanželov šálkami a pohármi rôznych veľkostí, vzorov a tvarov. Moji rodičia sa stali šťastnými majiteľmi viac ako 10 takýchto sád…

 

Mnohokrát som v našej obývačke utierala prach. Z poličiek i z pohárov. Ich nefunkčnosť ma udivovala. Málokedy sme z nich pili… ešte v tých s peknými vzormi sme servírovali čaj a kávu návštevám… a z času na čas sa z tých vysokých pilo šampanské. Ale väčšina z pohárov a šálok v sebe nikdy nemala ani len kvapku akéhokoľvek nápoja.

 

Sem-tam sa mojou nešikovnosťou niektorý pohár rozbil… a keď už tanierikov bolo viac ako šálok alebo naopak, vyradila ich moja mamka z „výkladu“.

 

Máte aj vy, vaše mamky alebo staré mamy také obývačky? S pohármi a šálkami, na ktoré iba sadá prach, alebo sú izolované  za sklom vo vitríne?

 

Obývačka a ani náš život nemá byť nefunkčným zhromaždiskom vecí, čo sme dostali.

 

Funkčné, užitočné, krásne treba ponechať a ostatné… V Biblii je veta, čo hovorí to isté: Všetko skúmajte, dobrého sa držte!

 

Je dobré skúmať, hodnotiť… rady ľudí, filozofie, náboženstvá,  múdre myšlienky, výchovu, ktorá nám bola darovaná do vienka, či už bola kostolná, „veriaca“, alebo iná… Len prestaňme utierať prach na všetkom. Preskúmajme, vyskúšajme, keď sa na prvý pohľad nedá zistiť, či je to dobré… A toho dobrého, čo nájdeme, sa držme.

 

Ľudia prichádzajú k rôznym záverom, keď to vo všetkej úprimnosti a pod vplyvom rôznych faktorov premýšľajú nad životom, nad jeho zmyslom, nad Bohom, či bohmi, energiami.

 

A tak chcem teraz možno trošku pichnúť do osieho hniezda, lebo skôr-či-neskôr by to na povrch aj tak vyplávalo… Ježiš povedal, že On je jediná cesta Otcovi. Tvrdenie, ktoré by sme mohli označiť za exkluzivistické a netolerantné. Čo keby sme však namiesto toho vyskúšali a preskúmali, či tá Cesta skutočne niekam vedie? Či naozaj vedie k Bohu?

 

Nadýchni sa teda a rozfúkni prach, čo sadá na poličky, poháre a šálky. Lebo ten prach ich len zakrýva a možno niektoré iba zaberajú miesto čomusi lepšiemu a krajšiemu… a zbytočne… Otvor vitrínu a preskúmaj to, čo ti bolo darované.

Zdieľať
Zuzana Potocká

O autorovi Zuzana Potocká

Zuzka má hnedé oči, vysokoškolský diplom z angličtiny a slovenčiny, niekoľkokrát zlomené srdce a lásku, ktorá je lepšia než život. Obľubuje cheesecake, humor tvorcov Divadla Járy Cimrmanna, rozprávkovú Narniu C.S. Lewisa a východy slnka pozorované z kopca. Tvorivosť má zakódovanú v DNA: pečie papier, topí vosk v starých hrncoch, vyrába náušnice. Nevie písať na objednávku, a hoci jej blog vznikol preto, lebo to mala v popise práce, veľmi rýchlo si písanie obľúbila. A preto na adrese www.nelinkask.blogspot.sk stretnete jej srdce.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *