Viac ako iskričky v očiach muža

Nepoznám človeka, ktorého každodenným chlebom nie je uvažovanie o láske. Lásku všetci chceme. Všetci ju dávame, všetci hľadáme. Akoby bez nej zastal čas a neexistoval zmysel ničoho. Kým ju máme, plesáme a keď strácame, žialime. Lásku neoddelíme od nás a podstaty, ktorá nás tvorí. Možno najviac inšpirácie je v láske. Vytvára tóny hudbe, farby maľbám a hĺbku slovám.

barbie

Niekedy má  podoby, ktorým nerozumiem. Stále ju mám na mysli a chcem jej viac. Niekedy tak kŕčovito viac. Sú dni, kedy mi chýba, no predsa existuje a takisto dni, kedy jej mám na rozdávanie a neuvedomujem si jej cenu. Ale pravdou nad tým všetkým je jedno konštatovanie. Že láska je potrebná a každému prislúcha právo jej mať neobmedzené množstvo.

Mnohokrát skĺznem do škatuľkovania lásky a myslím si, že láska je len romantická. On a ona v objatí. V partnerstve, manželstve, rodičovstve. Prstene, rande, závoje, dotyky. No má oveľa väčší rozmer, ktorý niekedy končí za hranicami nášho chápania. A tam začína jej tajomný, Boha oslavujúci aspekt.

Začala som pracovať v nemocnici a ako som predpokladala, nie je to jednoduchá práca. Nie kvôli jej fyzickej náročnosti, ale kvôli dopadu, ktorý má. Mám možnosť celkom priamo ovplyvňovať ľudské životy. Často z toho mám strach a pýtam sa: „Bože, nemáš pre mňa niečo viac v rámci mojej komfortnej zóny? Veď toto je taká veľká zodpovednosť!“ Zatiaľ som len študentka a o fyzickom fungovaní ľudského života sa len učím. Neviem nič pacientom garantovať, a aj keď mám nárok na chyby, neviem, či mi ich chorí vo vlastnom trápení odpustia. Ja im však nič nezazlievam.

barbie2

V týchto podmienkach, kedykoľvek žialim nad svojou ľudskou obmedzenosťou vo vzťahu k ľuďom na nestabilných nemocničných lôžkach, Boh ku mne hovorí len jedno. Že musím tých ľudí milovať. Naučiť sa ich vidieť inou optikou a skutočne dávať svoj život ako živú obeť kvôli nim. No je to tak ťažké, lebo som často sebecká a oni sú mi cudzí. Pán Boh ma ale v tomto prostredí učí láske tak veľmi ako nikde inde. Ukazuje mi na bezmocnosť, osamelosť a potrebu prijatia, ktorú pacienti majú. Učí ma nevyčísliteľnej hodnote úsmevu a pohladenia. Otvára mi oči. V momente, keď ignorovanej starenke pomôžete obuť ponožky a ona vás s vďačnosťou pohladí po vlasoch. Tam sa otvárajú nebesá a do môjho srdca vstupuje Božský rozmer lásky.

Začínam stále viac a viac chápať, že láska má naozaj mnoho podôb a je viac ako dlhé vlasy, iskričky v očiach muža, ruže, zvony, či svetlo sviečky. Aj to je nádherné a vzácne, a teším sa na mnoho bozkov a kvetov vo svojom živote, ale nateraz som Bohu nesmierne vďačná. On posúva hranice v mojej mysli a zobrazuje v nich dávanie lásky ako napokon krásne každodenné požehnanie bez ohľadu na jej podobu, trvanie alebo prijímateľa.

Zdieľať
Barborka Kolárová

O autorovi Barborka Kolárová

Študuje medicínu a možno bude lekárka. A možno nie. Má rada výzvy a nezdravé jedlo. Nepohrdne silnou kávou, či kvalitným futbalovým zápasom. Nie je ani trochu blond, a predsa ju každý volá Barbie. Má rada suchý humor. A niekto by jej možno vyčítal, že jej príliš záleží na tom, aké majú ľudia vlasy a či má čisté uši. Nepobrala síce všetku múdrosť sveta, no rada číta knihy a učí sa z nich. O Bohu, ľuďoch, svete, sebe.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

3 komentárov na “Viac ako iskričky v očiach muža

  1. Avatar

    Je to krásny príspevok. Normálne ma rozplakal. Veľmi dobre viem o čom hovoríš. Je to naozaj veľmi ťažké ale aj bolestné. želám Ti, aby si dostala veľmi veľa lásky aj Ty, nech máš čo rozdávať.

  2. Avatar

    Krásne napísané. Nech cez teba prúdi Božia láska medzi pacientami, ale aj medzi ostatnými sestrami a lekármi. Nášmu zdravotníctvu chýba viac ako peniaze.

  3. Avatar

    prajem pozehnanie a silu od Pana pre Tvoju pracu v nemocnici. je uzasne ako to vnimas a ze sa nechavas Bohom pouzivat, ze Ti na tom zalezi.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *