Sme len natoľko silní, nakoľko odolávame tlaku

B

udem úprimná. Prežívam asi nezdravé obdobie. Také, aké som doteraz v mojom živote nezažila.

Vždy som bývala dobrá v športe. Niekedy som robila až NAOZAJ čudné veci. Napríklad môj osobný triatlon (beh, kolieskové korčule, bicykel) okolo susedov. Len tak. Pre zábavu.
Alebo som hrala tenis. Hodiny a hodiny. Sama!

A neskôr? Zabila som viac času „premýšľaním“ nad tým, či som v športe dobrá, ako športom samotným.

Nebehávala som. Neposilovala som. Nedonútila som sa. Nenapredovala som.

Bola som „zaneprázdnená“ a starla som.

A viete čo?

V tých dňoch som bola unavená už poobede s deťmi. Bojím sa ísť von si s ostatnými zašportovať, lebo nechcem, aby sa mi „niečo stalo“ pretože viem, že už nie som taká silná. Hanbím sa, lebo je toľko toho, čo musím a chcem spraviť, no nemám energiu urobiť to.

Tak pijem viac kávy. A potom bum. Odpadnem. A odznova.

Zodpovednosť presúvam na všetkých ostatných…

Keď to skončí, POTOM budem mať viac času na tréning.  Keď bude chceť ísť moje šteňa so mnou von, POTOM začnem znova s behaním. Keď nebude môj manžel tak často preč z domu, POTOM sa dám do poriadku.

Prišla som na základnú životnú pravdu:

Sme len natoľko silní, nakoľko odolávame tlaku

Môžem ČAKAŤ na lepšie okolnosti v živote (no hovorím vám: to sa nikdy nestane) ALEBO si môžem VYBRAŤ spraviť správnu vec uprostred toho chaosu mojej nedokonalosti.

Môžem ČAKAŤ na zranenie, ktoré ma zastihne a potom tvrdo makať, aby som ho zakryla a v budúcnosti mu predišla ALEBO si môžem VYBRAŤ cestu odporu a stať sa silnou teraz.

Môžem ČAKAŤ, kým sa z môjho domu stane pohroma, frustrovať seba a rodinu ALEBO si môžem VYBRAŤ a dať si veci do poriadku skôr, než sa rozpadnú.

Mohla som tráviť celý deň v posilňovni. Mohla som aj na pár hodín sedieť na prístroji na posilňovanie, ale nezosilniem, kým nebudem čeliť tlaku a skutočne zdvíhať závažie. Je to ťažké, možno trochu bolestivé, ale to ma urobí silnejšou. A to je neporovnateľne lepšie ako čakať na to, že zosilniem u fyzioterapeuta, lebo som sa poranila, pretože som sa nerozhodla cvičiť skôr.

Nebudem zdravšia, viac fit, viac trpezlivá,  kým nebudem čeliť tlaku. Mám jednoducho na výber. Môžem čakať, že tlak príde (normálne ako nejaká pohroma) alebo môžem priniesť do svojho života odolnosť.

Chcem byť žena, ktorá si vyberie toto. Chcem sa cvičiť pre svoj život, a nielen reagovať na niečo.

Mám na výber, či budem vstávať skôr. Môžem si vybrať, či budem posilovať. Môžem si vybrať, či budem behať. Môžem si vybrať, či budem hovoriť milo aj keď sa tak necítim. Môžem si vybrať, či budem slúžiť rodine. Môžem si vybrať, či umyjem riad dnes večer namiesto toho nechať ho namočený. Môžem si vybrať, či uvarím večeru lebo je to zdravšie ako zjednodušiť si to a kúpiť si len niečo so sebou. Môžem si vybrať, či pôjdem spať načas, hoci som si spomenula ako rada som bola dlho hore keď som bola na strednej. Môžem si vybrať, či láskavo odpoviem svojim deťom, alebo dostanú prchkú odpoveď.

Ako mamy čelíme tlaku počas celého dňa. Vyberte si. Staňte sa silnejšími.

A čo sú veci, ktorým chceš ty odolávať? Budeme radi ak sa o to s nami podelíš v komentároch. 


Preložené z anglického originálu: „We are only as strong as the resistance we face,“ od autorky Kat Lee preložil s povolením od Ľubomíra Válková.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

2 komentárov na “Sme len natoľko silní, nakoľko odolávame tlaku

  1. Lu

    Ďakujem, aj v mene autorky, aj ako prekladajúca. Som rada, že sa páčilo.

  2. Avatar

    pekne!

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *