Byť rodičom teenagerov je ako snažiť sa držať v ruke kocku mydla!

Vychovávať teenagerov je ako držať v ruke mydlo – ak ho držíte príliš silno, vykĺzne vám z ruky; ak ho držíte príliš voľne, vypadne! S touto situáciou mám skúsenosti z prvej ruky. Doma mám troch teenagerov a sú dni, kedy sa cítim presne ako keby som sa snažila držať šmykľavé mydlo v rukách – a nie veľmi úspešne. Vo výchove detí sú radosti a výzvy v každej fáze, ale jednou z najmätúcejších fáz sú roky, ktoré vaše dieťa strávi ako teenager. Väčšinou toto je čas, kedy sa rodičia bezradne prizerajú a spochybňujú svoje schopnosti byť dobrým rodičom. Počas týchto rokov je dôležité rozumieť vývojovým zmenám, ktoré vaše dieťa prežíva fyzicky, duševne aj duchovne.

Fyzické zmeny očakávame a prijímame, pretože vidíme ako sa dejú. V období dospievania sa ale odohrávajú aj menej viditeľné zmeny, tie ktoré sú vo vnútri. Chápať tieto zmeny znamená mať kľúč k výchove v tomto náročnom období.

Približne v 11. alebo 12. roku sa dieťa duševne mení – prechádza z obdobia konkrétneho myslenia na obdobie myslenia abstraktného. Obdobie pred touto zmenou – roky základnej školy – sú pre rodičov vzrušujúce. Naučíme sa viesť deti veľmi konkrétnymi spôsobmi, kedže tak sa detský mozog učí a spracováva informácie. Počas týchto rokov sú deti ako špongie na vedomosti, no a potom bez varovania sa všetko zmení – začnú myslieť abstraktne a hypoteticky. Začnú myslieť ako vy! Kedže táto mentálna zmena sa nezačína žiadnym veľkým oznamom, mnoho rodičov si ju nevšimne a pokračuje v rovnakej výchove, akú dieťa malo dovtedy.

Ak sa naše deti menia, ale náš spôsob výchovy nie, vznikajú konflikty! Preto sa zdá, že hádky sú počas puberty a mladého dospelého veku normálne. Dieťa začne spochybňovať vašu autoritu, čo vás môže vydesiť. Akokoľvek náročné sa tieto zmeny zdajú, sú nevyhnutné a dobré. Boh pripravuje vaše deti na odchod z domova a čas, kedy bude stáť na vlastných nohách vo svete. Vaše dieťa sa od vás učí ako myslieť a správať sa ako dospelý človek. Keď sa v snahe vychovávať teenagera ocitnete vo víre frustrácie, nachvíľu sa zastavte a zvážte, či nie je nejaký lepší spôsob ako sa k danej situácii postaviť. Zmätok medzi vami a vašim dieťaťom pravdepodobne pramení z potreby inej formy komunikácie. Obsah toho, čo sa snažíte povedať zostáva nezmenený, ale je možné, že je treba zmeniť spôsob, akým to poviete. Počas týchto rokov úzkosti pamätajte, že vaše dieťa sa mení… a z dlhodobého hľadiska je to dobré!

Počas týchto rokov je asi najväčšou výzvou vychovávať dieťa duchovne. Kvôli fyzickým zmenám budú vaše deti postavené do situácií, v ktorých nikdy predtým neboli. Kvôli duševným zmenám budú postavené pred skúšky, v ktorých sa učia myslieť a rozhodovať s ohľadom na následky. Viesť dieťa cez toto štádium je náročné. Spomeňte si na paralelu s mydlom: ak ich držíte príliš silno, vaši teenageri vykĺznu;  ak svoje objatie príliš uvoľníte, vypadnú.

Vaši adolescenti potrebujú myslieť za seba a robiť vlastné rozhodnutia, ale potrebujú vás, aby ste ich cez tie rozhodnutia viedli.

Popracujte na hľadaní rovnováhy a nenechajte sa odradiť. A aj keď budete chápať vývojové zmeny vo vašom dieťati, neznamená to, že nebudú problémy. Znamená to, že každodenné výzvy budú zvládnuteľnejšie.

VEZMI SI ZA SVOJE: „Neboj sa, lebo ja som s tebou, nepozeraj ustrašene vôkol seba, lebo ja som Boh tvoj! Posilním ťa a pomôžem ti i podopriem ťa svojou spásonosnou pravicou.“ Izaiáš 41:10

AKTÍVNY KROK: Kúpte si kocku mydla a zámerne si ňou umývajte ruky. Vždy keď si ich budete umývať, modlite sa za múdrosť do výchovy vašich teenagerov. Ak viete mydlo udržať pravou rukou, predstavte si o koľko istejšia je Božia ruka! Na ceste budú prekážky, ale Boh si vás vybral za rodiča! Dôveroval vám – proste Ho, aby vás viedol!


Preložené z anglického originálu: „Parenting teens is like holding a bar of soap,“  od autorky Wendy Fitzgerald preložil s povolením od Susan Markova

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *